čtvrtek 17. září 2009

Oranžová šance

Před pár měsíci jsem jednoho večera seděl u svých přátel a hostitel, jindy velice mírný a tichý člověk zahlédl ve zprávách nějakou tvář z naší politické scény a vybuchl. Doslova explodoval a řekl toho mnoho, nahlas a mnohá ta slova nebyla z čítanek pro základní školy. Podstatným jádrem jeho řeči bylo, že tentokrát půjde volit ty zas..ný komunisty, jen aby těm takzvaným demokratům ukázal, že tu nejsme jen pro srandu a když potřebují doplnit svá bezedná koryta. Snažil jsem se mu vysvětlit, že ti naši starostliví otcové v případě úspěchu komunistů zmizí za hranicemi ke svým nasysleným kontům a v tom zbylém koncentráku zůstanou zase jen lidi jako on a já. Nechtěl mě slyšet. Dlouhodobá frustrace z toho, jak s námi tzv. politické elity zacházejí, jak bezostyšně a pyšně valí tu svou kuličku hnoje, jak otevřeně pohrdají těmi, kterých mají často tak plná ústa, jak snaží urvat vše pro sebe a nemyslí ani v horizontu dvou týdnů dopředu – udělala své.


Tento týden se nám ukázala ORANŽOVÁ ŠANCE ve své pravé podobě. Já za to soudruhům z Lidového domu děkuji. Sice nám teď s vážnou tváří tvrdí, že voda se sype do kopce a dvakrát čtyři je šest, protože včera to bylo devět, ale kdo má jen trochu oči a uši otevřené a v hlavě nemá jen zbytky z volebního guláše pro naivní hlupce, co za misku slíbené šošovice zaprodají i budoucnost, ten ví, že tito lidé myslí jen na moc.

Jenže…
…včera se sice ukázali své nahotě oranžoví. Modří, zelení, černí i chameleóni, co putují ze strany do strany, se už ukázali dříve, i když ne tak okázale a syrově. A já už dlouho přemýšlím. Je tu vůbec někdo, koho bych volil proto, že mu alespoň trochu věřím? Nebo půjdu k volbám opět jen z pocitu, že zlo je lepší a horší a my musíme vytloukat klín zase klínem?
Kolik lidí asi půjde volit stranu, co se stále modlí ke Kremlu, jen aby se naivně pokusila, dát najevo, že nejsme ovce, které snesou cokoliv? Musíme zase spadnout do úplných sr…k, aby někteří lidé přestali myslet apriori na ty své koryta. Asi ano. V téhle zemi je to zvyk zažitý už po staletí. Tři týdny všeobjímající euforie a dvacet let kalu. Stále dokola. Najdeme cestu ven?

5 komentářů:

  1. Good luck!!!!

    Najdete, ale bude to dlouho, dlouho trvat. Nebo jeste jednu, tentokrat ne "sametovou" revoluci. :))

    Mozna nebude potreba nic resit:

    Preji vsem odpurcum a protestantum proti "radarum" velice hezky den a blahopreji k uspechu se odzbrojit.Opakuje se historie? Mnichov? Doufejme ze ne.

    :))))

    OdpovědětVymazat
  2. Pod všechno cos napsal se Ti Franto klidně podepíšu. Lidé vedou debaty jestli nám hrozí větší nebezpečí od Rusů nebo od USA. Pro ty co nevědí, tak za a) je správně, ale řekl bych, že největším nebezpečím jsme si jako národ sami sobě. Je mezi námi příliš mnoho sobců a hlupáků, kteří si nevidí ani na špičku nosu.
    I komunista občas může říci něco rozumného. Fučík vzkázal národu "Lidé bděte". Měli bychom ho v tomhle poslechnout :-)) Jinak to dopadne tak, jak pravil vodník Čochtan: "Ten řezník měl opasek s přezkou "Buď připraven" a on nebyl." Tomáš V.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo pánové, víme to asi všichni, ale v příštím státním znaku téhle země bude nejspíš lev vystřídám pštrosem. A je jedno, kolik bude mít ocasů. :(

    OdpovědětVymazat
  4. Nesmite zapomenout, ze od roku 1948 bylo hodne lidi prevychovano, zabyto .... a "polityci" vznikali a byli vyrabeny s jinymi principi v hlave nez zajem lidu, kteri je "zvolili".

    Tim chci rict ze asi neni z ceho vybirat, a v nejblizsi bodoucnosti asi nebude. Mozna se angazovat trochu vic a snazit se prinest neco dobreho.
    Takhle lidi jen porad nadavaji at je u moci kdokoliv, uz od Cisare Pana.

    Bordel je vsude, ale mala zemne muze existovat normalne - podivejte se okolo sebe- Austria.....Bez strachu z Rusu nebo USA.
    I kdyz nevim ceho se kdo boji z US.

    Vliv z jedne a nebo z druhe strany se bude projevovat at delas co chces, nemuzes se izolovat komletne.Neni to nekdy lezeni do zadku, ale ucit se od toho komu se to povedlo.

    penize a koryta budou mit vzdycky velkou roly v politice.Je ve statnim zajmu, aby ti co maji hodne penez a majetku - fabryky, tovarny, se meli lepe a lepe, prosperovali a tim davali vice prace jinym - zamestani, vice rozvoje lepsi ekonomie. Kdyz "bohati" se budou mit lepe, bude to kdyz jejich podniky budou lepe prosperovat a tim padem vsichni vic penez.
    Ale nekteri vzdycky nic.

    OdpovědětVymazat