pondělí 23. srpna 2010

s nadhledem


Jak jsem tu už dříve psal, většinu dne trávím na nemocniční posteli připojený ke kyslíkové hadičce. Většinou v sedě u notebooku, jindy v leže, kdy ani tak nespím (vždy jsem spal málo a špatně), jako spíše pouštím myšlenky na volnoběh. Vždy to byly chvíle, kdy jsem dostával ty nejlepší nápady.  Takže mám hodně volného času na přemýšlení, nedostatek kyslíku (vzhledem k jeho přísunu rovnou do nosu) mi mozek nezatemňuje a tak si můžu vyjasnit své nynější i budoucí priority.


Přímo z postele mám sice pěkný výhled na Ještěd i město SYNER pod ním, ale i ten se po čase omrzí.





Óda na kyslík v třetím patře...


Několikát denně se odpojím od kyslíkové hadice, vezmu notebook a z otevřeného okna (jinde to nejde) se  připojím na NET. Samozřejmě nesmí pršet. Odpoledne, pokud je jasno, zase ten okenní otvor připomíná spíše centrum solární elekrárny a já stejně skoro nevidím na displej, takže většinou jen stáhnu maily, abych si je – už zase v posteli a offline - přečetl. To vše za hartusení sester, že už zase modrám...a mám se vrátit...

Kvalitně prohlížet nebo snad dokonce hodnotit fotky v těchhle podmínkách a na mém letitém přístroji moc nejde. Takže se moc omlouvám všem, kdo mi ve mé fotoskupině dali důvěru...ale musíte počkat na lepší časy...stejně jako na ně čekám já.





Nevycválaná





Jak tak postávám u okna čekám, až si můj počítač domluví rande s připojvatelem, pokukuji co se odehrává o pár pater níž. A mám možnost tak vidět okolní svět s jistým nadhledem. Občas zahlédnu z nezvyklého úhlu nějaký ten dámský výstřih, ale raději pozoruji, co dokáže s prostorem pode mnou tvořit kombinace slunečního svitu, struktur různých povrchů a lidé, kteří se v tom všem pohybují a oživují tak ty místa.



Většinou ani nefotografuji. Při cestě k oknu mám plné ruce počítače a i těch pár kroků zpět pro fotoaparát si moc rozmýšlím, protože je to pro mě pořád ještě dlouhá cesta, kterou pak musím dlouho a namáhavě „dodýchávat“.


Léčba, dá-li se prosté zastavení postupu nemoci nazvat léčbou, postupuje pomalu. Někdy mám dojem, že nejde o ani tak o zlepšení -  spíše o uvyknutí na daný stav. Ale jde jen o subjektivní pocit z pomalých změn, protože kolega pacient, který se mnou už týden sdílí pokoj, tvrdí že vypadám a dýchám podstatně lépe, než když mě přivezli. 


Každopádně jde o proces, který neskončí uzdravením. Na kyslíkové hadici mám být závislý do konce života. A taky na lécích, jejichž vedlejší účinky by jistě uvítala do své sbírky jedů i Agripína.   Ještě že mám doma skvělou ženskou do nepohody a děti, které si nemusím ničím kupovat, aby mě měly rády.  Jsem si moc dobře vědom (zažil jsem, viděl jsem, slyšel jsem), že tohle je DAR, kterým se nemůže pochlubit každý.


A podobné je to s přáteli. V posledních týdnech se mi dost otevřely oči. Pár lidí mi podalo pevnou pomocnou ruku, za kterou jsem jim vděčný tak, jak ani nedokážu vypovědět. Ale snad se mi to časem podaří. Času a kyslíku budu mít dost.


Zatím co někteří jiní, co jsem je také považoval za přátele mě se nevinným úsměvem prodali. Je to jejich volba, ale nechápu, co je nutí v té falešné hře pokračovat. Prodali tím přece hlavně sebe  - asi si tu prodejnost musí sami sobě nějak omluvit. I oni se na mém zdravotním stavu podepsali a proto nejde vše hodit za hlavu jen tak. Nenadávám jim, ani nevyčítám. Byla by to už zbytečná práce. Jen jsem se s jasnou hlavou a po dlouhém přemýšlení rozhodl od nich držet co nejdále i za cenu některých blokací.
Jak jsem psal na začátku. Mám teď hodně času na přemýšlení a jasnou hlavu. Některé záležitosti odstup času srovná a vyhladí, u jiných vyleze na světlo skutečná povaha - jak lidí, tak věcí. Můj život se v poslední době dost výrazně změnil a já se učím žít v nových zúžených mantinelech. Není v nich místo na sebelítost, změkčilost ani na jakoukoliv faleš. Je to jen další rukavice hozená osudem, trochu větší, ale jistě nic, co bych nezvládl. 


Zaplať bohové, mám kolem sebe lidi, kteří mi s touhle výzvou osudu pomůžou. 




-------------------------------------------------------------
Práce kvapná, málo platná. Omlouvám se za přemíru překlepů a chyb v první verzi. Všiml jsem si jich až zase na posteli a mimo dosah připojení.

10 komentářů:

  1. drž se Františku
    Vašek Kozel

    OdpovědětVymazat
  2. snažím se...jinak bych vypadl z okna... :)


    Děkuji Vašku.

    OdpovědětVymazat
  3. Přečetla jsem jedním dechem, Františku...
    Moc pěkně napsané... "Óda na kyslík v třetím patře..." je úžasná fotka.
    Hodně sil - Tobě i Lojzi a Tvým dětem...
    Tady u Kacarů myslíme na vás.
    Fis

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě že už roky nekouřím...:-))

    Děkuji Jarko :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, věřím, že to s podporou rodiny a přátel vybojuješ..

    MG

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Františku... konečně hlásím plné připojení s novým modemem... ten starý odkráčel... možná ti prošel včera pod oknem... :-)

    Doporučuji častější procházky k oknu... a hlavně focení procházejících dámských výstřihů... Jedná se o blahodárnou doplňkovou léčbu... modrání přejde v červenání... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Mariane děkuji :)

    Báro...aby pak nějaká nepřišla nahoru a nezamodřila mě o kolem očí :))

    OdpovědětVymazat
  8. Oel ngati kameie :)
    Ehm... takhle to dopadá, když nevím, jak pozdravit. Protože i když si ráda tykám, nevím, nakolik si to můžu a mám dovolit zrovna u rodičů svých svěřenců.

    Někdy si připadám hloupě, že na tenhle blog zavítám jen hodně příležitostně, zavrhnu myšlenku dost opožděně okomentovat články a zase zmizím. Myšlenky a fotky na něm by si asi mé pozornosti zasloužily trochu víc.
    Ale někdy se objevím a fascinovaná si nechávám ukázat krásy obyčejných věcí. Anebo si nechám vyrazit dech fotkou s úplně stejným medvídkem, jakého jsme roky měli doma :)
    A čtu si o focení očima, o focení na místě, a drze si ho srovnávám se svou tendencí v obyčejných místech a situacích hledat náměty pro fantasy příběhy.
    Po měsících nakukování je nejspíš nejvyšší čas za to chválit a poděkovat :)


    Je škoda, že tu jsou lidi, co se tváří jako přátelé, ale být jimi nechtějí. Ale co s tím naděláme. Krásné na tohle bylo jedno přísloví, či co to přesně bylo, "Bez přátel není štěstí, ale bez neštěstí nepoznáš přítele".
    Na druhou stranu bývá krásné zjistit, že nějací tu opravdu jsou :)
    Protože minimálně Vaše rodina je opravdu úžasná, a Vaše děti (tedy ty dvě mladší) mi i po době, co je znám, občas vyrazí dech, a svým nadšením a bezpodmínečnou láskou mi už párkrát byly příkladem :)

    Zjišťuju, že jsem se rozepsala víc, než bych asi měla. Když já prostě neumím psát krátce ^^;; Tak snad mi bude odpuštěno.

    Předtím ale ještě dodám tu hlavní myšlenku :) Ke spoustě přání chci totiž přidat další, přeju hodně síly a optimismu, nemoc ať se jde třeba bodnout a Vy ať se co nejdřív vrátíte domů :)

    OdpovědětVymazat
  9. Oda na kyslik je vynikajici fotka.

    Vam samozrejme preju pevne zdravi!

    OdpovědětVymazat
  10. Držím palce a přeji hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat