neděle 1. srpna 2010

Goyovské inspirace











Fantazie opuštěná rozumem plodí nemožné stvůry. Spojena s ním je matkou umění a zdrojem jejich zázraků.
Francisco José de Goya y Lucientes



Už druhý rok leží u mého počítače DVD s filmem Miloše Formana Goyovy přízraky. A já nejsem schopen ho znovu dát do mechaniky a dokoukat do konce. Ne, že by to pan Forman nezvládl a vytvořil slabé dílo.
Naopak.
Ten film - nebo alepoň to torzo, které jsem byl schopen sledovat - je natočený velice kvalitně. Natolik dobře, až při jeho sledování zapomínám, že jde jen o fikci vzniklou někde v ateliérech a hranou herci....



Tak začínal můj článek určený pro jiný blog. Ale nakonec jsem si řekl, že než být jen trpěným pozadím pro oslavu někoho jiného, raději si vytrpím ostudu na vlastním písečku. :)



S procházkami je kvůli mému zdravotnímu stavu na nějakou dobu konec a tak se se svým fotoaparátem musím rozhlížet po nejbližším okolí. Tenhle kousek pletiva jsem si "vyprosil" u  Vladyků v Radči,  a dovezl domů. 


Už když jsem ho uviděl, měl jsem jistotu, co v něm budu hledat: Goyovy grafiky Hrůzy válek, které mě kdysi tak ohromily a asi navždy oprostïly od heroiské romantilky válečných filmů s neohroženými hrdiny. 


A tak teď různě mačkám ten kus pletiva a využívám hloubku ostrostí mých objektivů abych našel jakousi podstatu toho, jak mě  - osobně - ty grafiky zasáhly. 
Uvidím - teprve delší časový odstup mi řekne, jestli a nakolik jsem se dílu tohoto mistra přiblížil. Nebo zda šlo jen o moje zbožné a nenaplněné přání.



8 komentářů:

  1. Krásný fotky... moc krásný...!

    OdpovědětVymazat
  2. :)

    Sochy,

    ja jsem ten film taky nevidel, musim si ho pujcit.
    S Milosem Formanem jsem se potkal velice kratce u me zname, co bydlela blizko neho ....
    Tesil jsem se ze ho uvidi priste truchu dele, a moje znama umrela. Byla to starsi pani.

    Nejak osobne nevihledavam setkani ze znamymi lidmi, ale....

    OdpovědětVymazat
  3. Nebo ty prijed a muzem se na to divat spolu

    OdpovědětVymazat
  4. Dneska bych ti ani nedošel k bazénu... natož do letadla. Až tam jednou poletím, tak budu pobývat krapet severněji... v NJ u mladých.

    OdpovědětVymazat
  5. Znovu v úžasu okukuju tyhle nádherný fotky... vidím tam obličeje... lidské i zvířecí... výborná práce...! Tohle mě fakt dostalo... :-)

    OdpovědětVymazat