neděle 25. října 2009

Sobotní kultura

V sobotu jsem měl dva kulturní zážitky. Ten první mi dopoledne zprostředkovala Česká televize, když na prvním programu uvedla skvělou podívanou, kterou byl francouzsko-italský film Příběh Modré planety. Údajně tento film vyšel i na DVD a tak ten skvělý zážitek připomínající básnické dílo můžu doporučit všem, kdo od filmu nepotřebují hektolitry krve a fantastické filmové triky, ale poetiku obrazu a inteligentní komentář.






A odpoledne mě čekala vernisáž fotografické výstavy Jana Kacara  a Jaroslava Kruliše v Litoměřicích.   Oba dnes dvacetileté autory znám už asi čtyři roky a nenápadně je sleduji. A musím uznat, že v tomhle věku jsou čtyři roky velice mnoho. V jejich fotografiích ubyla okázalost a póza byla nahrazena prožitkem. Od jejich minulé výstavy, kterou měli před dvěma lety ve stejných prostorách zrušeného jezuitského kostela, je patrné vyzrávání a, dá-li se to tak nazvat, nalézání sama sebe.

Návštěva vernisáže byla hojná a nálada sváteční. Přispěl k ní i Jakub Kacarů, který nám z kůru zahrál na violu jedno z děl  J.S. Bacha. Autoři byli v jednom kole obležení jak medii (místní televize), tak fanoušky, či spíše fanynkami.




Nemá cenu opisovat slovy jednotlivé fotografie, budete-li mít cestu kolem a bude-li otevřeno, nakoukněte a udělejte si úsudek sami.


A jak v komentáři pod článkem udává Jarka Kacarová: "výstava je otevřená každý den od 15. - 18.hod. až do 22. 11."
Děkuji Jarko :)

7 komentářů:

  1. :-) díky Františku, za kluky za Tvá slova...i fotky z té akce.
    Já jen můžu dodat, že výstava je otevřená každý den od 15. - 18.hod. až do 22. 11.
    K Tvému prvnímu zážitku včerejšího dne můžu jen napsat, že mi ten film unikl - nějak jsem měla plné ruce práce. Ale viděl to Lukáš - a moc se mu to líbilo...
    Fis

    OdpovědětVymazat
  2. Františku, jsi fajn člověk, píšeš o mladých fotografech jinak, než je obvyklé číst psaní o sobě samých nebo komenty generačně "odstupnějších" lidí. Dobrý pocit... Ten kostel je tedy impozantní!!! Ja jsem na to zatížen... škoda, že není po ruce ... Hezký den, Marcel

    OdpovědětVymazat
  3. Ten kostel skutečně stojí za to... i jeho blízké okolí.

    Jaroslav a Honza jsou mí kolegové fotografové. Věk v tom hraje až druhotnou roli. Mají toho před sebou více. :)

    Taky ti přeji hezký den
    Franta

    OdpovědětVymazat
  4. Tak opět jsem si početl! A díky za tip, zase o jeden důvod víc proč se vydat do Litoměřic :-)
    Tomáš V.

    OdpovědětVymazat
  5. Bydlí tam alespoň jedni fajn lidi...jeď :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tomáši V. - beru Tě za slovo...
    Fis

    Františku, tady bydlí fajn lidí - bys koukal :-)

    OdpovědětVymazat
  7. No jo, já zapomněl, že tam bydlíte i vy - Kacarovi :)))
    :P

    OdpovědětVymazat