čtvrtek 22. října 2009

Sněť

Nějak se dnes ráno stalo, že jsem ztratil soudnost a začetl se. Ovšem ne do knihy některého z klasiků – to mi újmu nečiní, ale do debat na internetu. Začalo to u fotografování, mimoděk jsem se přesunul na jiné blogy a z nich mě cesta zavedla ke zpravodajským serverům a k „debatám“ pod příspěvky.  Ze začátku jsem nevěřil vlastním očím, malou chvíli jsem se i bavil. Ale to mě přešlo velice rychle. Když se člověku zvedá žaludek, jde zábava stranou.




Té zloby mezi lidmi, toho tupého hulvátství skrývajícího víru, že přijde někdo, kdo z nás smyje naše viny a posvětí naši malost tím, že bude ještě menší a zlobnější. Té adorace přizpůsobivosti se těm s drzejším čelem a absencí svědomí. Na druhou stranu nenávistný posměch těm, kdo si dovolí nastavit zrcadlo a ukázat nás v naší skutečné velikosti.

Vzpomněl jsem si na řádky, které jsem psal na konci minulého roku k PFku na tomto blogu. A tak jsem si je opět přečetl i s debatou, kterou jsem pod nimi vedl s Vlastou Hotovým. Nestačil jsem se divit, jak moc jsem měl pravdy a jak hrozně jsem se současně mýlil. Měl jsem tehdy na mysli sekty na okrajích politického spektra příbuzné KSČM či Dělnické straně. Jenže ty dnes nemají valné šance na úspěch. Takzvané demokratické strany je v populismu už hravě trumfnou.  Naši vůdci jsou schopni čehokoliv. Ano - vyhýbám se výrazu zastupitelé, protože nepokrytě zastupují už jen sami sebe a své zájmy.  A občané? Sice nadávají, ale vyhovuje jim to. Nic je nenutí chovat se slušně, brát ohledy a držet slovo. Zákony jsou brány jako normy určené pro ty „obyčejné“ a tudíž slabé a hloupé. Chytří a silní se na ně ohlížet nemusí. Urvi, co můžeš a co nemůžeš urvat pro sebe - znič.  Podlez, obejdi, podplať, zastraš. A pro hlupáky, co ještě věří na rovnou soutěž, uspořádáme jednou za čas divadlo zvané volby.

Pravda, láska, dané slovo, občanská statečnost – je takovým lidem na obtíž a ti co je ještě uznávají, jsou jim v lepším případě k smíchu. Poslední dobou už nezní k morálním autoritám ani tak smích, jako spíše nenávistné nadávky.    
Chytří a silní (tak, jak jsem je popsal) jsou většinou navenek solidní lidé všech možných zaměstnání a hlásí se k různým částem politického spektra. Ovšem zde nejde o světonázor, ale o cynický pragmatismus, vyplývající z  vazeb na další chytré a silné. V případě, že se tyto vazby nějakým způsobem naruší, například tím, že narazí na skupinu ještě chytřejších a silnějších, je ideologie odhozena jako nepotřebná veteš a to, co bylo svatě bílé, se okamžitě mění v jakoukoliv jinou barvu, vhodnou k proklamaci dalších, ještě světějších pravd, často úplně odlišných od těch původně proklamovaných.

Tato politika vlčích smeček nutně vede k volání po pořádku, pevné ruce a silném vůdci. Už dnes poslouchám řeči o tom, jak lidé půjdou volit opět komunisty, jen aby dali “těm nahoře“ lekci z pokory. Skutečně, někteří, ti naivnější, si myslí, že tak pomohou vyčistit Augiášův chlév, ve který se naše země stále rychleji mění. Nechtějí pochopit, že vrána vráně oči nevyklove a stejně rychle jako se nám mnozí skalní komunisté transformovali v pravicové kapitalisty, se z těchto zastánců volného trhu bez přívlastku stanou opět vyznavači učení pánů Marxe a Englse nebo kohokoliv jiného. Zbytek zmizí za svými majetky v zahraničí a kriminály naplní zase jen ti málo chytří a silní. Ideologie nastupujících totalit může být odlišná, ale lidé a postupy budou totožné. Stačí sledovat, kdo tíhne k naší izolaci od světa, kdo se snaží co nejvíce snížit obranyschopnost naší země a kdo tak rád obhajuje despotické vládce. Vidím je na levo i na pravo.

Tuto zem zachvátila sněť. Korupce, klientelismus, otevřené pohrdání pravidly a zákony a neúcta k ostatním. To vše prosakuje od nejvyššího představitele země až na ty nejnižší příčky. Někde v náznaku, mnohdy však velice hutně a otevřeně.
Když končetinu zachvátí sněť, musí se prý odříznout, než napadne celé tělo. Tady už ale asi není co řezat, otrava prostoupila skoro všechny orgány. Netuším co dělat a jestli vůbec ještě něco dělat jde. Každopádně ani hlava v písku a čekání, že to někdo vyřeší za nás, nepomůže. Ti co nemají děti, se jednou nebudou muset zodpovídat za to, co dopustili. Já je mám a už dnes se bojím dne, kdy za mnou přijdou a položí mi nevyhnutelnou otázku: „PROČ?“


Z televize za mnou poslouchám o velké razii proti pravicovým extrémistům. Roky si náckové žili v relativním klidu a policie byla slepá a hluchá i když hailovali pár kroků před nimi, za asistence televizních kamer. Mám pocit, že nepohodlní začali být, až když jejich populismus začal konkurovat populismu velkých stran.

12 komentářů:

  1. Naprostý souhlas. A tato situace bude trvat tak dlouho, dokud se nepřestaneme bát 5% klauzule a toho, že náš hlas jiné straně propadne. Jakmile zvolíme jinou stranu/jiné strany a ty současné odsunume na vedlejší kolej, pak (snad) politici pochopí, že nic nemají nastálo, a že oni jsou tu pro nás, ne my pro ně. Proč by měli dneska cokoliv dělat, když si mohou v klidu u korýtka mlaskat, ať už jsou u vlády nebo v opozici - všichni se mají stejně dobře. Já jsem se už rozhodl a svůj hlas ve volbách klidně risknu, alespoň se budu moci na sebe kouknout do zrcadla.

    OdpovědětVymazat
  2. za posledních asi patnáct let jsem takhle svůj hlas "ztratil" už několikrát. Bohužel lidem asi více vyhovuje silný bezohledná beran, jen když hodně hlasitě slibuje modré z nebe.

    Říká se, že jen blbec s spálí dvakrát o ty samé kamna. Jak nazvat národ, který zvolí znovu ty, co je obelhali?

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo, to taky nechápu, kde se pořád v lidech bere ta "síla" neustále věřit těm samým slibům od těch samých lidí, které se stále ne a ne splnit. Maximálně v politických preferencích migrují v rámci stran stávajícího politického establishmentu (což mi v principu přijde jako ještě větší úlet...). A hrozící LS tomu všemu jen dává korunu - pak už bude opravdu jedno, kdo bude zvolen zde, protože se bude muset řídit příkazy nikým nevolené vrchnosti z Brusele (skloňuji podle vzoru prdel...). No co už, ideální asi je udělat se ekonomicky co nejvíce nezávislým (kéž by se mi to povedlo) a dělat si život krásnějším třeba vyráběním vlastních fotek, případně koukáním na fotky těch, co to umějí ještě lépe. To je například můj důvod, proč navštěvuji Vaše stránky.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady mám dost odlišný názor. Mně - mimo jiné - vadí snaha o izolaci této země a přimknutí se k východu. Zatím nám pozitiva z EU mnohonásobně převyšují tkz. "národní ztráty". Chápu, že mnozí politici, státní úředníci a lobisté nemají chuť, aby jim na prsty koukal někdo odjinud a poukazoval na jejich kšeftíky s demokracií. Protože jestli jsme něco do EU vložili, tak to bylo hlavně švejkování, neschopnost udržet kontinuitu (svržení vlády během předsednictví EU) a názor, že zákon je tu na to aby se pokřivil či obešel, pokud se nám nehodí.

    Nevěřím na národní zájmy. V první řade jsem člověk, obyvatel planety Země. Žiji v Evropě a kulturou jsem evropský křesťan (to je kulturní vjem, s náboženství to nemá nic společného). Narodil jsem se a žiji v Čechách - tím jsem Čech. Mám tuto zemi rád, ale Slovo jako Národ mi tahá kudlu z kapsy. Už dlouho se za něj skrývá jen laciná touha po moci, pokud možno neomezené.

    Mě je jedno, jestli Nebát se a nekrást řekl Čech Masaryk (promiňte Moraváci, já vím, že byl od vás), nebo Nějaký Němec či Švéd... Nerozlišuji kdo co řekl, ale co z úst vypustil.

    Mimochodem jsem nevolil ani nikoho kdo dnes sedí ve Sněmovní ulici či Valdštejnském paláci. A to k volbám chodím. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ale ano, to vcelku není v rozporu s tím, co jsem napsal výše. Když bylo referendum o vstupu do EU, hlasoval jsem všemi deseti pro, protože si myslím, že Evropa (myslím civilizovanou část) by měla být jednotná. Už si ale nejsem jist, zda do této Evropy patří např. Turecko... A už vůbec si nejsem jist věcmi, které jsou obsaženy v LS. Zrovna v tomto případě bych si i přál referendum. Už jenom proto, že když neprošla Evropská ústava referendy ve Francii a Nizozemí, přejmenovali ji na LS a zakázali referenda. Nelíbí se mi ani přístup v případě Irska ve stylu "hlasovali jste špatně a budeme to opakovat tak dlouho, dokud to neuděláte dobře". Nelíbí se mi dehonestování českého prezidenta (ať je jím kdokoliv a myslím si o něm cokoliv) - kdyby český prezident řekl jen polovinu urážlivých výroků o nějaké jiné hlavě státu, budou česká velvyslanectví zahlcena nótami. Nelíbí se mi celý způsob prosazování LS. Nelíbí se mi, že budou vládnout nikým nezvolení byrokrati. O to jde, ne o členství v Evropě. To je nutné i proto, abychom nebyli přitaženi na východ. Ale nejsem si jist, jaká cena už je jen Pyrrhovo vítězství a jaká je ještě přijatelná.

    OdpovědětVymazat
  6. Připadá mě to jako projev sektářského vůdce.

    OdpovědětVymazat
  7. Mě nepodepsaný štěk připadá jako trefná ilustrace stavu společnosti, kterou popisuji výše.

    Děkuji, více jsem si ani nemohl přát.

    OdpovědětVymazat
  8. Jestli se podepíši, nebo si nějaké jméno vymyslím, nebo budu jako anonym, je úplně jedno. Podstatné je, že jste plný zloby a zášti vůči celému světu, možná jste frustrován ze svého dosavadního života, ze svých nesplněných tužeb a plánů. Vstupte do veřejného života a přesvědčujte lidi aby byli lepší, ale pokud budete hovořit tak, jak hovoříte výše, vyvoláte v lidech pouze zase jenom zlobu, která čiší z vás.

    OdpovědětVymazat
  9. Vždy jsem obdivoval hrdinné anonymy, kteří ukrytí ve tmě nebo ve řvoucím davu udíleli své knížecí rady. A vždy svou zbabělost dokázali zakrývat velikými slovy. Normálně se s anonymy nevybavuji - pohrdám jimi. Buď si za svým názorem stojím i s důsledky, nebo mlčím. Takže pokud se slušně nepředstavíte, budete tu mít napříště utrum. Tohle není vaše smetiště.

    Každá doba má své Krále krysy, kterým jen vyhovuje bezřádí, kdy je bezohledným dovoleno vše. Každá doba má i své šakaly Tabákí co čekají jestli Šer Chánovi něco upadne od tlamy, aby si taky přišli na své. Nedivím se, že je zrcadlo přivádí k zlosti.

    Popsal jsem pouze skutečnost a to ještě mnohem mírnějšími slovy, než slýchám na ulici, či v autobusech. Ale chápu, autobusem nejezdí ti chytří a silní.


    Chcete- li debatovat - čili vést dialog, rád si poslechnu i opačný názor. Ale zatím jste si jenom odplivoval.

    OdpovědětVymazat
  10. Milý anonyme, takové výroky znám, podobné někteří lidé kdysi pronášeli třeba o Karlu Krylovi. Mám svůj názor na Karla Kryla i na takové lidi.
    Jiří Jurečka

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím Jirko, že tomu anonymovi můžeme být i trochu vděční. Ukázal, že mám - bohužel - pravdu. Až jednou někdo v budoucnosti bude popisovat tuto dobu v Evropě, možná ji nazve dobou okázalé zbabělosti. Všichni chtějí pohodlíčko a bezpečí, ale ať to zařídí a uskrovní se někdo jiný. Takhle nějak je popisován konec říše Římské...

    OdpovědětVymazat
  12. Václav Cílek píše docela zajímavá pojednání o pádu velkých civilizací. I podle něj se už nacházíme v "poslední vývojové fázi".
    j.j.

    OdpovědětVymazat