pondělí 9. března 2009

Oči Tamary Černé

S Tamarou Černou známější více jako Sofi G či Sakkara jsem se taky ještě osobně nesetkal. Jen si s ní občas vyměním pár písmen elektronickou poštou. A tak nemůžu z vlastní zkušenosti popsat jaké oči má ona sama. Ale stačí se podívat na většinu jejich fotografií a bude vám jasné, proč je titulek tohoto medailonku takový, jaký je.

Oči jsou nejvýraznější dominantou na většině jejich fotografií. A je jedno, zda jde o záznamy z baletních zkoušek, fotografie dětí z Hrušova nebo jiných lidí před objektivem Tamařina fotoaparátu.

Pokud mohu mluvit za sebe, tak nejvíc na mě působí právě její fotografie dětí. Bez zbytečného patosu a sladké sentimentality, do které mnozí fotografové tak lehce sklouzávají.


Právě naopak, děti v podání Tamary jsou bytosti z masa a kostí - živé, bezprostřední. Nejsou jen zástěrkou pro naše nostalgické vzpomínky na jakýsi "ztracený ráj" dětství.
Kdysi jsem nějaký čas fotil děti na ulici a vím, že dá dost velkou práci, aby si na fotografa zvykly a přestaly se předvádět. Pak už jen stačí táhnout s nimi jejich světem, který se tolik dokáže lišit od toho našeho - dospělého.



Tara má děti ráda a ony mají rády ji. Podívejte se jim do očí. Není v nich nic, než kousek zvědavosti na ten úžasný svět kolem. Svět bez plotů v nás.


Tamara Černá má své fotografie na mnoha místech>

8 komentářů:

  1. Františku,
    moc mi Tvá slova a článek udělali radost. Je to moc příjemné čtení,pro mne. Tvé práce a fotografií si velice vážím a přeji mnoho a mnoho dalších úspěchů.
    Tara

    OdpovědětVymazat
  2. Františku, o Tamaře stručně, ale krásně řečeno. Mohu vám říci, že Tamara má ve skutečnosti oči stejně krásné jak krásně vidí svět a lidi v něm její oči fotografické.
    Přeju vám dobré světlo
    Vladimír

    OdpovědětVymazat
  3. Františku...moc krásný fotky...a Tamaře patří můj velký obdiv. Ahoj Marta Černická

    OdpovědětVymazat
  4. Však taky Tamara umí...
    Ahoj a děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tamarka je clovek s velkym srdieckom o com svedcia aj jej foto.Nikdy som sa s nou nestretla ale niekedy to clovek proste vie...Nadherna praca fotografky spojena s velkym srdieckom dokaze divy-coho su aj dokazom jej fotografie,ktore mi vzdy vyrazia dych...Katarina

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem překvapen kdo mě to navštívil.
    Díky paní Tamaro

    frenštát

    OdpovědětVymazat