středa 5. listopadu 2008

Konec konců

Nevím nakolik sledujete dění na opačné polokouli této planety. Ale věřím, že i největší introvert zaznamenal volební klání, které tam právě proběhlo. Dnes - těsně po páté hodině ranní jsem si pustil televizi a zažil malý šok. Nešokoval mě výsledek. Barak Obama byl už dost dlouho favorizovaný a obavy z kryptorasismu americké společnosti se nakonec ukázaly jako liché.

Šok přišel, když jsem poslouchal projev senátora Johna McCaina, ve kterém uznával svou porážku.
Projev člověka, který ví, že v jeho věku je to porážka už definitivní.
Projev člověka, který se vydal v cestě za svým cílem ze všech sil fyzických, psychických i finančních.

Začal snad plakat, že ho hloupí voliči nepochopili?
Či hlásal, že mu byla vražena kudla do zad?
Že vlastně jde nejen na atentát vůči němu, ale i celé zemi?
Nebo snad začal zpochybňovat celý volební systém ve své vlasti?


Ne - to senátor McCain neudělal. John McCain je totiž - chlap. A chlapi dokážou mít rovná záda i když prohrají. Nefňukají ani netrucují. Uznají svou prohru a jdou dále. Taky je výběr z vět, které v tomto projevu pronesl:

"Americký lid se vyslovil a vyslovil se velmi jasně. Před krátkou chvílí jsem měl tu čest zatelefonovat senátorovi Baracku Obamovi a blahopřát mu... Gratulovat mu ke zvolení příštím prezidentem země, kterou oba milujeme."

"Prožíváme těžké časy. A dnes večer mu (Obamovi) slibuji, že udělám vše, co je v mých silách, abych mu pomohl provést nás všemi obtížemi, kterým čelíme."

"Vyzývám všechny Američany, kteří mě podpořili, aby... se spojili a hledali nutné kompromisy, které nám pomohou překlenout naše rozdíly a pomohou obnovit naši prosperitu, chránit naši bezpečnost v nebezpečném světě a zanechat našim dětem a vnoučatům silnější, lepší zemi, než jakou jsme zdědili my."

"Je přirozené, že dnes pociťujeme určité zklamání. Ale zítra ho musíme překonat a začít zase společně pracovat, abychom naši zemi znovu uvedli do pohybu."

"Bojovali jsme, bojovali jsme tak tvrdě, jak jsme jen mohli... Selhal jsem já, ne vy."

"Dnes jsem byl kandidátem na nejvyšší úřad v zemi, kterou mám tak rád. A dnes večer zůstávám jejím služebníkem."

"Muži, který byl mým soupeřem a který bude mým prezidentem, přeji, aby ho provázel Bůh."



Tak toto jsou slova člověka, kterému jsem osobně nepřál aby se stal hlavou nejmocnější země světa. Ale muž kterého si, od dnešního rána SEČ, vážím tak, jako málokoho.




Překlady citací jsou převzaty z: webu České noviny

16 komentářů:

  1. Co dodat... Snad jen, že jim závidím, že mají takové lidi v politice. Smekám...

    OdpovědětVymazat
  2. Mají tam takové lidi, jak si sami udělali. To je naše vina, že těm našim vše projde.

    Na druhou stranu vím, proč se naši politici ve velké míře obávají referenda a přímé volby. To by se pak nedalo mnohé domlouvat někde v kotelně sekretaríátu jejich strany. To by museli za občanem...a z něj mají strach.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Františku,píšeš že : Mají tam takové lidi, jak si sami udělali. To je naše vina, že těm našim vše projde.A že prošlo tak je to určitě i mae maxima culpa a to tak, že moje pravicové zaměření zůstalo stát někde pod mostem a nedokázalo otevřít volební místnost.Nevím komu bych měl svěřit můj život budoucí a tak je to jak je .Tak teď z rána při ranním vstávání koukám k východu a čekám kozáky a bohužel zřejmě příjdou.Jak z toho ven? Všeobecnou defenestrací;-)..jinak amíky nemám rád,i toho co má moji sestřenici(nafoukanějšího vola jsem neviděl).Pokud je tam nějakej barák,Jusuf nebo Ronald je to jejich věc,já vím že pokud nás někdo tahá do sraček jsou to oni....Ti vrazi z Wall Street ;-))))) Ahoj Vlasta.H a bacha na šroubovák

    OdpovědětVymazat
  4. A hlavně nás z těch sraček tahají.
    Nezačali ani první ani druhou světovou válku.
    Studenou válku vyhráli taky oni a nebýt jich tak se už brzy pětkrát denně obracíme k Mekce. V poslední době jsme my, Evropani, osvědčili svou akceschopnost v bývalé Jugoslávii. Pokud by do toho nezasáhli Amíci, tak by ta Miloševičovy gardy vraždily ještě dnes a Bosna by dopadla jako Rwanda.

    Já je taky nemám moc rád. Ale možná i pro to, že narozdíl ode mně něco dokážou. A je velice důležité kdo sedí v tom bílém baráku. Ta dnešní ostuda lidství, která si kompenzuje osobní zbabělost posíláním jiných na smrt je toho důkazem.

    Ahoj a bacha na kabel...

    OdpovědětVymazat
  5. Určitě je pravda někde v půli,není to téma na psaní a tak doufám že se snad někdy uvidíme,probereme,posteskneme;-D pokud mi nějake komár nezrekvíruje auto.Pozdravuj Lojzi a mějte se,ahoj Vl.

    OdpovědětVymazat
  6. Františku máš pravdu. Je to frajer.
    Ať jsou Amíci jaký chtěj , závidím jim takové politiky. Ale to mi Manitů odpustí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nevim, jake mate vy zkusenosti z "amiky" jak je nazyvate, ale 80% americanu je velice stejnych jak John Mc Caine.
    Maji character, chteji pomahat... tezko vysvetlovat. Mozna ze nejaka sestra ma nejakeho nafoukance, ale to neznamena ze vsichni jsou takovy. Ja kdybych posuzoval CZ podle par jedincu, tak by to taky nebylo nic moc.
    Pravda je, jak poznamenal Franta, jinymi slovy, jak si kdo ustele, tak si lehne...
    Druha pravda je, ja nevim z ceho prameni ta nenavist a svadeni vlastnich neuspechu na jine, na US.
    Mne to vtloukali do hlavy, a vsem mym soucastniku 30let, a nemneli uspech. Ironie ze po padu komunismu, se vsechno ceho chteli docilit, nenavist k US , splnilo a je skutecnost.
    Novy president je scialist, prvni v US jako president, byl zvolen tim, ze tady nastala stejna propaganda ( lzi) ktere znam z meho mladi, a melo to uspech.
    Komunisti vyhravaji asi na celem svete.....
    Doufam ze se deti tady nebudou muset ucit "internacionalu", a "kdyz rano soustruch rozctocim.".....

    odpustte muj gramatyku, uz neziju v ceskoslovensku delsi dobu.

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím Vás všechny.Jak posuzovat co je dobré a špatné,kdo to myslí dobře a nebo se jenom přetvařuje.Jsou to jenom názory nás obyčejných lidí a každý vkládá ten svůj .Je to jako v náboženství,taky každý tvrdí že to jeho je to pravé.František píše že US nezačli 1 ani 2hou válku,ale já vím za svůj život ,kam vstoupili a v jakém zájmu pokládali jejich mladí kluci svoje životy a kolik životů obyčejných lidí vzali.Není to o tom že má moje sestřenice vola(mimochodem je to kapitán US Army).Není jediný kterého znám,bohužel většina kterých jsem potkal si myslí, že kdo není amík tak je out a obzvášť nás z východu takhle berou.John Mc Caine se mě osobně nelíbí,ale to je moje věc a věc lidí v US.Nesnáším pomalou amerikanizaci naší země,ale pořád je to lepší než azbuka.Sám jsem dost bezradnej z naší společnosti a vůbec nástupu rudochů na scénu,ale co mám dělat?Chodit s transparentem že to nechci.Komu mám věřit.Naší jakoby pravici a nebo levici....zvracet se mi chce z obého,je nutné vyméct Augiášuv chlév a to důkladně.
    Je toho ve mě tolik že se to sem nemůže vejít a ani to sem nepatří,doufám že se František nezlobí že se jeho blogísek zvrhnul trochu jinam,takže Franto sry a ahoj .Tobě taky Chorvate Vl.

    OdpovědětVymazat
  9. Pánové pravda není jedna a není univerzální. Trvám na tom, že pro Evropu udělali američané velice moc a nebýt jich tak náš dnešní život vypadá úplně jinak ( a mnohem hůř). pokud bychom samozřejmě vůbec byli. A je mi jedno jaké byly jejich pohnutky vstupu do válek, kterým se původně vyhýbali, a které nevyvolali.

    Toto mé myšlení nevylučuje smýšlení o současném Jirkovi Křovákovi, který poslal umírat vlastní lidi do Iráku pod lživou záminkou chemických zbraní. Zbabělci rádi posílají umírat jiné a sami se zašívají v zázemí.

    To jen, abych nebyl označen za amerikanofila. Jsem Evropan a mnohé z americké mentality a vkusu, tak jak jej vnímáme odsud, z českého dolíčku, je mi cizí. Jenže to neznamená, že spustím klapky, abych neviděl i věci hodné obdivu. Vždycky jsem se snažil nacházet věci, které lidi spojují. Snadnější je namluvit si, že ten druhý je vůl a lump. Nějaký důvod pro to tvrzení si, při troše snahy, najdu i na svých milovaných.

    Je mi docela jedno, jestli vládne v USA republikán nebo demokrat. Domnívám se, že jde spíše o osobnost prezidenta a s tím související výběr jeho spolupracovníků. Nebo mi Rudy chceš říci že demokratičtí prezidenti JFK či FDR byli socialisty, či snad kryptokomunisté? To snad ne...

    A Vlasto... Tak ty nebudeš chodit s transparentem, neb nic nemá cenu...A kdo to má udělat? Necháš to na jiných? Ano to je typický středoevropský přístup. Naposledy jsem stál v davu na Václaváku při TKz. Televizní krizi. Politici na nás plivali a opět jsme byli samozvanci a zaprodanci. Ten boj jsme vyhráli. Proti Zemanovi, proti Klausovi i jejich věrným.
    Když jsem s Lojzkou roku 1984 podepisovali Chartu 77, tak jsme netušili, že vláda jedné strany skončí "už" za pět let. Byl to zdánlivě "donkichotský" čin proti zločinnému režimu. Ale měl cenu. Komunismus to nezkrátilo ani o zlomek vteřiny, ale já vím, že mě nezlomil. Já od té doby vím, že svoboda je stav mysli. A pokud ji nebudu mít ve své mysli, tak odstranění plotů nepomůže.

    JFK měl heslo, které se často cituje, ale málokdo ho naplňuje:
    Kdo, když ne my. A kdy, když ne teď.


    Takže pánové opusťte své zákopy té zdánlivě nekonečné poziční války. Američané nejsou ani ďáblové ani svatí andělé. Stejně jako Češi, potažmo Evropané. A máme mnoho věcí, které vnímáme podobně.

    OdpovědětVymazat
  10. George Bush nikam nikoho neposlal, byl to congress, co to udela. President pozadal congres o souhlas a Congress to schvalil jednoznacne , jak republikani, tak demokrati. Vsichni , I Europa, meli v te dobe starch, ze se tam neco chysta, a ze ma Iraq tyhle zbrane, tomu verily vsichni. President Clinton, to zduraznuje jeste dneska, ze to bylo jedine mozne rozhodnuti. Ovsem Nemci , Francouzi a Rusy meli v Iraqu hodne penez z ilegalniho obchodovani, za zady OSN, tak se rozpoutala strasna propaganda. Proti valecne hnuti . Nebudu se dostavat do podrobnosti. Kazde je vetsinou chytre, az po funuse.

    Americti presidenti kterre jsi jmenoval, byli democratove, a nic proti nim nikdo nema. Nynejsi democraticka strana se posunula strasne na levo, a zvoleny president obama, je I podle jeho slov socialista. Tak jak byl Carter.

    Chartu jsem podepsal, ale nezmenilo se to za pet let, ale za 15.
    To jen tak na rychlo………….

    OdpovědětVymazat
  11. Takže od konce. Změnilo se to za necelých třináct let. Já jsem se k dokumetu a správným lidem dostal až v roce 1984 - ve svých 22ti letech.

    Co se týká vlády J. Bushe se naše stanoviska asi nesblíží i po další debatě. Takže navrhuji brát toto téma jako odsunuté do pozadí...:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Jasně, zní to hezky, ale jde o politické prohlášení určené nikoli Obamovi, ale veřejnosti a není myslím důvod věřit, že by vzniklo z jiného důvodu, než aby hezky znělo. Na což nejspíš dohlédl menší sál plný poradců. Proto bych nechal na hlavě.

    S naším domácím politickým hnojem můžeme akorát závidět kulturu, která takovéhle zdvořilosti nejspíš diktuje jako nutnost, ale pokud jde o čistotu zákulisí, nemáme si nejspíš co vyčítat, což může nakonec dramaticky potvrdit pár výstřelů v nějakém příštím Dallasu.

    OdpovědětVymazat
  13. Ono to ani neni diktovana zdvorilost, brana jako nutnost, ale jsou to spis zakladni lidsky vztahy mezi lidma, respectovani jeden druheho, moralita, ucta k lidem, a taky sama k sobe. Pokud si tyhle zakladni lidsky vztahy budes brat jako povinost, slusnost.... tak to nikdy nebude fungovat. Ja myslim ze v US, (ziju tady skoro tricet let, mam urcity zkusenosti), tomu lide porad veri a jednaji podle toho. Lide jsou tady uprimnejsi , naivnejsi a hlavne mezilidske vztahy se nedaji srovnat s tim odkud jsem prisel.Americane jsou zesmesnovany pro svoji naivnost a duveru, nenavideny lidma ktery to nemuzou pochopit. Pro svoje vlastenectvi a hrdost na svou zemi, jsou nazyvani nafoukanci a hlupaci. Je to jina zem, jsou tu jini lide. To co pro tebe je nutnost a zvorilost, tady je prirozena vlastnost vsech.
    Proto se tomu divis, ale tady se nad tim nikdo ani nepozastavil, nikdo nezminil ani sluvkem o tom. Neni to potreba. Je to normalni.

    OdpovědětVymazat
  14. Já nikomu nechci brát přesvědčení, ale ještě dnes se dá hledáním jména "Obama" na johnmaccain.com snadno ověřit, kolik té slušnosti a respektu k soupeři má protikandidát v srdci a kolik z ní je účelové pokrytectví, marketing, na který část publika skočí buď z naivity anebo prostě z touhy žít v iluzi lepšího světa. Netroufnu si jedním výrokem charakterizovat mix 200 milionů Američanů, ale o čistotě americké politiky svoji představu mám.

    Občané velmocí mají ovšem proti nám tu výhodu či spíš vlastnost, že necítí potřebu být jiné mocnosti v zadku. Jen o jeden zadek přijdeme, hned hledáme další.

    OdpovědětVymazat
  15. Timhle se ale dostaneme do uplne jine kapitoli – polityka (tohle slovo by se mnelo editovat v encyklopedii)

    Polityka je spinava vsude, to mas pravdu.

    My jsme ale diskutovaly o McCaine zaverecnym projevu, o jeho ucte k svemu protivniku, a o jeho vlastenectvi, a to jsem se snazil objasnit, ze neni nic , co by melo byt nekomu divne, protoze to jsou zakladni principy…………

    A kdyz pujdes na McCaine website, tak tim se dostanes do casti ktera je organizovana tim zakulisim, a tou spinavou politykou. I kdyz v Mc Caine pripade, I tohle neni pravda, protoze jeho campain byla velice slusna a nenajdes lzi a vymysli.
    Nepouzil ani veci, ktere byli pravda, protoze to bylo proti jeho principum, ktere hlasal. A proto prohral, protoze jeho opponent pouzival vsechny taktyky, ktere si pored pamatuju pouzivaly komunisti v napadani kapitalistyckeho system, a pouzil I lzi a vymysli. Navrch toho, mel obrovke castky penez, ktere mu byli donatovane neznamimy donators, a skoro polovina ze zahranici. Lide neverily, ze pro Obamu nekdo bude volit, a ze mu nekdo skoci na jeho lzive sliby. Ale, jak jsem se zminil, on se snazil vetsinou apelovat na vrstvi lidi, kteri nikdy moc nevolily, a jsou to stejne vrstvi, tridy, ktere zpusobyli prevrat v 1948. Pouzival Stalinovu prirucku, jak ziskat moc, ktera porad funguje, ale lide, specialne tady to velice podcenuji.
    Posledi odstavec cos napsal je velice zajimava definice o malem narode, a myslim zes to presne vistihl.

    OdpovědětVymazat