pátek 24. července 2009

Hračičky Taťány Havlíčkové

Zazvoň, přijdu otevřít

Znám některé puristy, kteří odpírají říkat Taťániným výtvorům fotografie a mají výhrady kvůli jejich umístěním na fotoserveru. Domnívám se, že jeto notně úzkoprsé stanovisko. Protože přesahy mezi fotografií a grafikou jsou jen o něco mladšího data, než fotografie sama.

Vzal tě čert a voda

Místo alchymistického přítmí fotokomory dnes používáme počítač, který nám jen usnadňuje cestu k výslednému produktu a tím je vizuální sdělení - obraz.

Kočka na rozpálené střeše

Dodnes jsou lidé, kteří vůbec digitalizaci nevzali na milost a odmítají s ní nejen pracovat, ale i takovému obrazu upírají právo na sdělnost. Přitom své experimenty se starými plastovými fotoaparáty, prošlými filmy, csross procesy při vyvolávání často i nahodile exponovaných obrazků, za legitimní fotografickou práci považují.
Osobně se domnívám, že hudbou je jak dechovka, tak současná vážná hudba (a nejsem vyznavač ani jednoho z těch stylů), přes celou obrovskou šíři stylů a směrů. Stejně tak i fotografie má mnoho tváří a je úplně jedno jakou cestou ke sdělení došlo.

Třináctá komnata

Protože fotografie je hlavně sdělení. Od prvoplánové dovolenkové fotografie od moře po sofistikované hrátky Taťány Havlíčkové, které nutí diváka hledat významy a asociace a provětrávat mozkové závity, jde vždy "jen" o to něco sdělit. A je na divákovi, jestli je schopen a taky ochoten toto sdělení přijmout.


Hluboko nad věcí

Ne každá fotografie Taťány Havlíčkové je čitelná pro kohokoli. I já (a to mám pro její práce slabost) občas váhám a nemůžu se napojit na autorčinu vizi.
Občas stačí počkat pár dnů a to co jsem nemohl najít, dojde samo. A někdy taky ne, ale to je problém všech sdělení, že někdy nenajdou svého adresáta.

Takže přeji všem, aby se v Taťániných fotografiích našli. Více jich objevíte třeba na fotoserverech Photoextract nebo Fotoaparát. Nebo ještě lépe na WWW galerii této autorky.


4 komentáře:

  1. Františku děkuji :-) Hned v úvodu jsi vyvolat úsměv na mé tváři. Napsal jsi to přesně. Jsou to mé "hračičky".
    A co se týče odpůrců fotografik, s tím nic nenaděláme... Je to vždy jen o akceptování jeden druhého a toho je mezi lidma jako šafránu.
    Díky ti ještě jednou za místečko na tvých stránkách, je mi ctí zde chvíli pobýt :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám ráda Tániny hračičky...., vtahují do světa pohádek a fantazie, nutí člověka se zamyslet. Co, proč a jak? Základem je fotografie, není co řešit. Příjemné koukání i čtení. :-)
    Majda

    OdpovědětVymazat