úterý 21. července 2009

Kdo ví co bude pak...

Tak vzhůru k sladkým zítřkům

Takže změna, kterou připravil admin na Photoextract.com je skutečně průlomová. První z uřvané menšiny, co tento prostor používal hlavně jako záchodkovou zeď na psaní hrubostí, už spustil křik a prskání jedu. Předpokládám že pravý ryk přijde až trochu později, jen co se vzpamatují. Protože v posledních hodinách někteří jedinci dost odkryli karty a dali najevo oč jim jde.

Otázkou je, co na to ona tichá většina, která jako by v posledních dnech hrála roli tří opiček jenž nevidí, neslyší a nemluví. Ta co musí být zadobře se všemi neb jeden nikdy neví, koho bude potřebovat. Jak se jí asi bude líbit zvýšená pravomoc moderátorů. Nakolik bude srozuměná s tím, že ocenění na oplátku nemusí být brána v úvahu.

Fandím tomu nelehkému rozhodnutí a budu sledovat co to s PExem dělá. Snad se z něj zase stane místo, kde na prvním místě bude tvorba. Protože proto jsem na PEx přišel a proto jsem včera své fungování na tomto serveru silně omezil. Ale klíč od domu jsem nezahodil. Ještě ho mám schovanej...

26 komentářů:

  1. Františku,jsem rád že jste ten klíč nezahodil :-)Myslím,že je vše dočasné,lidé kteří publikují své fotky a přitom je fotka jako taková nezajímá,dlouho stejně nesetrvají a pujdou se zas věnovat něčemu jinému.Zdravím a přeju pevné nervy.Jirka Blumel

    OdpovědětVymazat
  2. Jirko jsi optimista. Chvála bohům za to. Já ale koukám na ty kdysi prosperující fotoservery, kde se zabydleli lidé, kteří koupí fotoaparátu získali patent na rozum. Ono je vůbec hodně lidí, co si myslí, že ke koupi je dnes už úplně vše a jejich jediná starost je, kde vzít dost peněz aby nemuseli číst, koukat a myslet...

    ...pokud k tomu ještě mají nenaplněné ambice, pokud se domnívají, že celý svět je jen proti nim, že kdyby jim jiní neházeli klacky pod nohy, tak by teprve všem ukázali...to je kombinace, na kterou narážíme stále a nejen na WEBu.

    OdpovědětVymazat
  3. ...a právě takové lidi u toho nezustanou,pujdou se zas blýsknout v jiném směru,když neuslyší stále samou chválu (jen za to že chválí také) a nebo se poučí,setrvají a budou na sobě pracovat,proto je potřeba kritiku.Zásadní chyba na PE je podle mého to bodování,pak vznikají strkanice,nesoudnost,hrabivost atd.což je živná puda pro rušivé elementy.
    Pořád si říkám,že nesmějí nás ovlivnovat slova (byt sebe horší) a co máme rádi si nenechali vzít...

    Franto nenech si to brát jen pro pár uštěkaných jedincu.J.

    OdpovědětVymazat
  4. Tihle lidé mají pocit, že jde o dobrou adresu. Takže se tu usadí a po té co ji vybydlí, najdou si jiné místo, kde se zatím ostatní starali. Ale dokud jsou vyřezávat trámy ze střech a pálit podlahy, neodejdou.

    Navíc je tohle jen špička ledovce, to hlavní se odehrává pod hladinou. Ale to je na dlouhou studii o vztazích rodu Homo sapiens.

    Vždy se musíme ptát oním slavným úslovím: cui bono - v čí prospěch, komu to poslouží.

    A zájmy jsou různorodé.

    Tak to je jen k jedné= části mého fotografování. Teď o sobě musím sepsat něco hezkého, neboť to po mně už nějakoudobu chce pan galerista, co byl tak laskav a na několik týdnů mi nabídl místo pro mé fotografie. A jak jsem jinak ukecaný, když se mám pochválit, tak mi to nějak nejde. Ta česká výchova k falešné skromnosti...:)

    Ahoj a díky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Nechtel bych brat nikomu nadseni, ale mne postavil zpatky na zem komentar od Havrana, o censure, a kdyz si vsechno uvedomis, tak ma pravdu. A nejen to, neni to praktycky zadne reseni. Je to jen voda na mlyn, lide budou vic nastvany, a bude to vcelku nekontrovatelne.” Proc mazal mne a ne toho……”

    Je to jen praktycky moznost moderatora sundat fotku s TOP. A podle meho nazoru ten TOP , na ktery se ani nedivam, za to nestoji. I kdyz se zrusi uplne, tak to nebude nikomu vadit.

    Lidske vztahy se nezmneni takovim pravidlem.

    To je jak kradl bych, ale mam starch ze by mne chytli. Spravne je: Nekradu, protoze je to spatnost.

    Co mne vic vadi, tak je to rozdeleni podle dnu, pripadlo mne lepsi, kdyz ses pohyboval neomezene, a aoutomatycky te to prezarovalo s jednoho dnu do druheho, podle casoveho zarazeni..
    A vidis, ze hodne lidi ceka na pulnoc, a daji fotku radsi na zacatku dne, nez jako posledi, kdy si ji tam uz nikdo nevsimne. Alle to je jina kapitola.

    OdpovědětVymazat
  6. Vidíš Rudy i já už "cenzuruji" příspěvky. Prostě, když má někdo chuť se tu jen vyšpinit, tak mu to znemožním. Je to špatné?
    Nebo myslíš že tě tak omezuji?

    Od toho tam budou další moderátoři a adminové, aby v případě potřeby dali najevo tomu z nich, kdo by to zneužil - ruce pryč.


    Smí se veřejně šířit pornografie? Smí se říkat, že Židé, Cikáni, Indiáni, Arabové, Irové, Italové, Češi a jiný jsou zlí a špatní, kdežto ti druzí jsou čistá rasa? Myslím že i ve státech jsou věci, které si beztrestně nemůže dovolit říkat nikdo. Havran je anarchista svým založením. Stačí si přečíst rozhovor na jeho stránkách. Je to jeho styl života a já mu to nemáím za zlé. Ale já si myslím, že nějaká pravidla musí být. Měla by být jasná , co nejjednodušší a -hlavně - vymahatelná. Protože některé lidi nedonutíš nekrást poukazováním na neetičnost takového chování, ale jen hrubou silou a vědomím toho, že po provinění přijde trest. Být to jinak, nemusíme mít policii a soudy. Takže já jsem -alespoň zatím - pro to co pan Klimek vymyslel.

    Top - no vždy se najdou lidé, kteří ho budou chtít za každou cenu. Je několik mechanismů jak udělat z fotky TOPovku a čas vložení je jedním z nich. Popravdě, podívám li se do TOPu na jakémkoliv serveru, takřka vždy si uvědomuji, nakolik se liší můj vkus od vkusu většiny (to není nic proti nikomu, jen konstatování stavu), takže fajn, když se do Topu dostanu, ale své obrázky vkládám proto abych se podělil s přáteli a ne proto, abych soutěžil o to kdo dál či výš...

    Ahoj
    Fr.

    OdpovědětVymazat
  7. No to se dostavas do filosofickych otazek samotneho principu lidske spolecnosti. Kazda vec, pravidlo, otazka, ma dve strany, tak jak pri rozvodu manzelstvi. :))

    Ale zpatky k veci, mas plnou pravdu, spolecnost potrebuje urcita pravidla,to je co vzdycky rikam, nikdo ti neprijde k tobe na navstevu, a protoze je demokracie, tak se ti vydela doprostred pokoje.
    Desatero prikazani jsou toho prikladem, zakladni moralni principi, kterymi se lidstvo ridi. A v tym je ten problem , Policajti hlidaji aby se pravidla dodrzovaly,protoze pravidla jsou dana v zakonech, konstituci.

    Ale moderator si praktycky delali co chteli, na jedne strane nedelali nic, na druhe byli moc agresivni.
    Pravidlo o davani komentaru uz existuje od zacatku, a nikdo to neaplicuje. Ti lidi, co pouzivaji napadani a urazky, meli byt docasne suspendovani administratorem. A ze to nikdo neudal, je v tom, ze nekdo musi rozhodnout, co je urazka a co ne. A tahle nova cast pravidel, jim da extra moznosti castecne vyresit problem s mensimy dusledky.
    Ne myslim, ze to bude moc platne, dofam ze se pletu. Je to jen byc v nejakych rukach, a je na tech osobach jak to budou pouzivat. Mne se to ostatne netyka, ja pravidla neporusuji, ani nehodlam.Dusledek je, zes mne nevymazal zadny komentar, censore! A to je to co si musi lide uvedomit, dodrzuj tyhle zaklady , a nikdo nebude mit problem. A kdo to porusi, suspendovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Přečetl jsem si od admina PEX změny, které přichystal a musím přiznat, že se mi líbí. Myslím, že to jen prospěje, ale nejdůležitější je, že nastínil cestu, jak to s PEX myslí. Několikrát v diskuzích zaznělo slovo cenzura. Myslím, že je to dost silné slovo. Spousta serverů a nejen u nás zrušila diskuze pod článkem, popřípadě diskuze moderují. Na webu se pohybují různí lidé a spousta z nich si myslí, že se tu můžou chovat, jak se jim zlíbí, a že si mohou dělat co chtějí.
    Dobře jsi Františku PEX přirovnal k nájemnímu domu. Pokud člověk bydlí v takovém domě, popřípadě hotelu, vždy musí dodržovat pravidla dané domovníkem nebo majitelem. Jakmile začne porušovat dané pravidla, musí počítat s tím, že ho majitel může vystěhovat.
    Taky jsi Františku mluvil o mlčící většině. Já se osobně moc nezúčastňuji velkých diskuzí... vlastně vůbec. Nepočítám se mezi fotografy, kteří můžou druhým radit, nemám nastudovanou teorii focení, prostě jenom rád fotím. Jsem potěšen, když někdo pochopí mou fotku..asi jako každý. Pokud se někomu nelíbí, ok, zatím se mi nestalo, že by někdo pod mou fotkou prudil. Jsem člověk celkem nad věcí, dost jsem toho zažil a jen tak něco mě nerozhází. Taky si myslím, že velké zlo dělají na pex topy. Někdo může namítnou..to se mu to mluví, když je ho fotky nejsou v topech :) Pro topy jsem nikdy nefotil a fotit nebudu, mám rád spíš fotky takové "čt2", nad kterýma se člověk zamyslí, které mají v sobě něco skryté, prostě mají to "něco" navíc.
    Ahoj a jsem rád, že jsi klíč od PEX nezahodil a brzo ho použiješ!

    OdpovědětVymazat
  9. Františku, nerad používám vulgarismy, ale teď musím . Kurva to jsem rád že jsi ten klíč nazahodil :-)
    Luboš Blažek

    OdpovědětVymazat
  10. Asi jsi taky ten fanatyk (opisuji i s tou hrubkou), jak onehdá napsala jedna paní, co mě má tak ráda...

    OdpovědětVymazat
  11. Františku, já tyhle změny vůbec nevítám, ale nebudu se ti tady rozepisovat, jaká rizika v nich vidím, protože bys mne obvinil, že... atd. atd. Uvítal bych podstatnější a úplně jiné změny, myslím však, že k nim těžko dojde...

    Ahoj, já jsem klíč dobrovolně (z profylaktických důvodů) zahodil, protože kdybych na PE projevoval své názory, stál bych opět v opozici a ty bys mi napsal, že se snažím atd. atd. ...

    MG

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím, Františku že už Tě všichni vyhlížejí...a někteří při tom vyhlížení trošku zahlížejí :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Mariane, ruku na srdce - podívej se do mého profilu nahoru - a popřemýšlej. Člověk buďto někde je - se vším všudy, nebo není. Na rovinu a beze zloby. Buď zůstaň a važ slova a skutky a měj za ně odpovědnost(to platí pro každého z nás) nebo odejdi a mlč. Já osobně bych byl rád, kdyby jsi zvolil tu první variantu. Protože diskuse může být i bouřlivá, ale když opadnou emoce tak inteligentní lidé si k sobě cestu najdou.

    Ale údajně zahodit klíč a pak hulákat pod okny - to mi k tobě nesedí a jako kdyby si to nebyl ty. Já vím, že jsou to dost tvrdá slova a kdybych tě nepovažoval za přítele, nenapsal bych je. To už je úděl přátel - nelichotit a říkat to co nám cizí lidé neřeknou, aby měli klid.


    Prosím tě, zkus o tom přemýšlet.
    Franta

    OdpovědětVymazat
  14. Josefe, co se děje Na PEx sleduji, chodí mi to do pošty. Občas i na fotky juknu, ale jako správná tichá a slušná většina se do ničeho nemontuju a čekám na to, kdo to vyhraje, abych se přidal k vítězům. Nebo taky nepřidal. Minimálně jedna strana sporu by mě nechtěla ani zadarmo :). A u některých ostatních si nejsem jist...

    Ale vážně, zatím je mi fajn, místo na prudiče myslím na hezčí věci. Dneska jsem si udělal průvodní list na výstavu OV, neb jej po mě Pavel chtěl. I na své blogy a fotky do nich mám najednou více času...

    ...ne, moderátorům tuhle železnou krávu (pokud dělají svou práci) vůbec nezávidím.

    To mi připomíná, že suším v PC fotky dvou fotografů, kterým dlužím medailonek...k tomu jsem se ještě nedostal...musím napsat fejeton do DA. Zatím co tady plkám...jsem ho mohl -nadepsat...:))

    OdpovědětVymazat
  15. Franto, promiň, nevidím ale důvod psát Jaromírovi, aby smáznul můj profil (ono by ho asi už trefilo) jen proto, abych někde nebyl, protože bych tam měl být se vším všudy. PE jsem si navykl používat jako místo, kde se dozvím, že je někde výstava nebo se setkám s přáteli, třeba jako teď na Moravě. Nebudovat si na PE svou galerii, nekomentovat, nehodnotit, nemíchat se do diskusí, to je legitimní varianta přítomnosti. Takže ani neodejdu, ani tam nebudu se vším všudy. Mlčet ale budu, své už jsem si napsal a to, co následuje, není moje věc. Koneckonců, svět není černobílý, pro nebo proti. Vnímám, že obě strany sporů mají často svou pravdu...

    Přečetl jsem si, co máš ve svém profilu, a zakončím svůj příspěvek - taky jsem neumřel, žiju reálný život, na PE si míním v roli příslušníka mlčící většiny tak pro sebe pokukovat, nikoli řvát pod okny. Je mi nejlépe coby solitéru, který v těch věcech, které hýbou třeba PE, není s nikým, jen sám za sebe, a mohl jsem to, pravda, pochopit dříve a být tou mlčící (naprosto) většinou od počátku. Vždycky jsem měl problém s uznáváním autorit, když se mi zdálo, že to s tou autoritativností, podle mého, přehánějí. Je to jánošíkovština. S touhle povahou nelze fungovat na žádném fotoserveru a ustát diskuse. Myslím, že to, k čemu jsem dospěl, je legitimní..

    Ahoj. Díky za tvůj čas.

    MG

    OdpovědětVymazat
  16. Franto, po delší době jsem dnes měl zase trošku času nakouknout sem do tvého "kutlochu"...a hned mě to jak se ukázalo, odneslo na Photoextract.com, kde jsem si asi tři hodiny pokoušel dávat dohromady, co se to děje a co se to vlastně stalo a k čemu to....to víš, není to jednoduché, ale asi to tak nějak muselo přijít...
    ..připadám si občas jako z jiného světa, ale tohle, co a jak se dělo a děje, a to nejen na PEXu, je tak nějak součástí jakési celosvětové změny v lidech, jedné ze změn ve vznikajícím světě virtuálním...a bude zajímavé, jakým směrem se tento "svět" bude hrnout dále...v PEX se tomu snaží nějak přispůsobit, aby se alespoň minimálně zachovala slušnost, ale v tom jsou jedni z mála...a jak se mi zdá, tak určitou záásluhu na tom máš i ty sám, Frantu...a to mi k tobě sedí, a nemálo...jen tak dál, držím ti palce, vždyť asi víš, že jinak nemůžu...přečíst vše, co jste s Lojzi napsali, se mi sice zatím nepodařilo, ale po kouskách se do toho dostávám...

    Petr Lett

    OdpovědětVymazat
  17. Bych nerekl celosvetove zmene, myslim spis Cesko Slovenske , vsude jinde jsou lide , i mladi velice slusni. Sorry za vmnesovani do rozhovoru :)))))

    OdpovědětVymazat
  18. Rudy nepřeháněj. I u vás jsou velké oblasti, kde by jsi se večer nerad vydal a setkal s těmi mladými a slušnými násilníky. Možná je jich tam u vás mnohem více než tady v Evropě. Takže se nebudeme trumfovat a uznáme, že každý chleba má dvě kůrky, jo?

    OdpovědětVymazat
  19. Kriminalita je jedna vec, a samozrejmne jsou tady spatne oblasti. Hlavne ve filmech :))


    ale ja mluvim o tech mladych slusnych a i starsich fotografech, ktere potkavam na servers, a to by snad nemely byt lide s tech spatnych oblasti.

    To jsme si nerozumneli.

    Ja mluvim o nafoukanych, arogantnich lidech, kteri si mysli ze jsou nechytrejsi na svete, a nikdo jiny nemuze mit pravdu. Mluvim o lidech kteri nejsou schopni ruzomne a objektivne debatovat pres tu nafoukanost a drzost. O tech co ti nedokazou napsat komentar, aby v tom nebyla skryta nejska urazka nebo nadavka.

    A takovich tam mate vic. To snad vis i ty.

    OdpovědětVymazat
  20. Hele nepopisuj mě tak tak podrobně! :)))

    Neumíc cizí jazyky (tak maximálně slovenštinu pasivně) tohle nedokážu posoudit, takže to - ty mladý delikvente - vzdávám. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj Petře, nevím jestli je to celosvětová záležitost, ale v Česku a Slovensku si stačí pustit zprávy nebo nějaký publicistický pořad.

    Trochu mi to připomíná to, co vím o konci říše Římské. Zatím co chudina chce chléb a hry, bohatí a mocní vládnou stylem - po mně potopa.

    Do jisté míry se to děje i v ostatních zemích Evropy a ideály, na kterých ten prostor vyrůstal , jsou stále více jen ideály, které se přežily.

    Tahle civilizace je už asi za zenitem a jen nevíme jak ten neodvratný pád bude strmý a co bude na jeho konci. Nechci tu malovat apokalyptické scénáře, protože skutečně nevím, v co se evropská demokracie transformuje. Jen se bojím, že se mi to nebude vůbec líbit, ať to bude cokoliv.

    V srpnu se chystáme někam na jih Čech, pokud to bude možné, rád bychom se opět setkali s tebou i tvoji rodinou...:)

    OdpovědětVymazat
  22. Tady jsem dal pod tuhle fotku :
    http://www.photoextract.com/cs/foto/178163.html

    tenhle koment:

    To vypada jako mysteryosni clen Jerabkovi Party!!!

    a admin to vymazal....... nestezuju si, ale to je priklad cenzury, nehlede na to, ze mne ani ve snu nenapadlo, ze mne kdykoliv kdokoliv bude mit duvod smazat muj komentar...

    OdpovědětVymazat
  23. A co myslíš o těch lžích, které tam vypouští Fibír o mně...

    ... to zřejmě nikomu nevadí, takže to asi bude pravda.

    Koukám, že skoro každý jen za svoje a rychle přikrčit, aby neupoutal pozornost a taky nějakou neslízl. Fajn. Já se přizpůsobím...

    Píšu medailonek...a je mi při tom lépe, než když sleduji na PEx jednotlivé zájmy lidí, co často jen hledají, jak se dostat ostatním na kobylku.

    OdpovědětVymazat
  24. Františku, díky náhodě a své registraci na PEXu jsem měl tu čest tě vidět, slyšet a číst z tvých fotek, článků, zamyšlení, rozhovorů, byť virtuálních. Stiskli jsme si ruku. Tím, jestli odejdeš z PEXu nebo ne, nemění nic na tom, že už ve mě zůstaneš. Budu rád, když toto období ponorkové nemoci na PEXu překonáš (nejsi v tom sám) a dál budeš dělat radost a dávat dobrý pocit všem, kteří si Tě váží a mají Tě rádi. Věř, že jich je mnoho, mnohem víc než těch, kteří mají odvahu vykřičet své pocity do vřavy virtuální nádražní haly. Ahoj, Jiří N.

    OdpovědětVymazat
  25. Původně jsem si myslel, jak mnoho ostatních, ze se jedna jen o odstraňovaní komentu, které pouzivaji nevhodné slova, nebo bezdůvodně urazeni a napadaní, zřejmě na první pohled , a tím pádem porusujici protokol serveru.
    Nyní vidím, že jsem mel mylný názor, a ze se maze cokoliv. Dokonce , jak jsem pochopil i hodnoceni, které se někomu nepozdava. Byl mne smazan komentar, který nemel v sobe nic urazliveho, ani vulgární slova. Jen se někomu nepozdaval. To je cenzura, a za tím stojím.

    Samozrejmne , všude na světě se kontroluji, moderuji, cenzuruji, noviny a všechno, aby odpovídali daným pravidel, protokolu. Jedna se o slova, explicit language, vulgární, které nemají co dělat v publicovanych , veřejných publikacích. Ale , je to jen na vlastních publikacích a jejich pravidel.
    Když mají napsané v záhlaví varováni o vulgaritě, nebo porno obsahu, nebo se prodávají jen v speciálních obchodech, mohou se prodávat a rozšiřovat i porno, pokud to není proti zákonu, (není to dětské porno).
    Ale na publikováni vlastního názoru, slušnými slovy, není omezeni.

    Každý chápe cenzuru jak chce, a hlavně si to ohýbá jak se mu to hodí.

    Taky nechápu co tě vedlo k názoru ze Vladimír Smykal je anarchista. Možná je, ale já to nemůžu rozeznat s jeho rozhovoru. já jsem castecny anarchista, to je: nesouhlasím s ze statni kontrolou nad všem v mém životě, nechci aby mne government říkal, a nakazoval jak mam vychovávat svoje děti, co je zdravé a ne…………. Ale anarchie je kopletni bezvládí , chaos, bez jakýkoliv zákonů. A od toho já mam daleko.

    OdpovědětVymazat