úterý 7. července 2009

Energetický regulační stupeň 16

Pamětníci jistě ví, o čem je řeč. Ještě před dvaceti lety nám každé ráno, mezi dechovkami na rozhlasové stanici Praha, řídící orgán sděloval, jestli bude elektřina a plyn. Většinou hlásili u eletřiny jedničku a to znamenalo, že Muže na radnici či Majora Zemana večer budeme moci shlédnout bez větších problémů. Čím vyšší regulační stupeň, tím více omezení. Nejprve pro podniky, pak i pro občany.

Při patnáctce (leden 1979) nám večer na hodinu pustili jeden TV program a na něm Televizní noviny. To abychom viděli, jak předbíháme prohnilý kapitalismus cestou k světlým zítřkům. Školy měly dlouhé uhelné prázdniny a republiku ochromil ledový kolaps na dlouhé týdny.

Běhal tehdy mezi lidmi vtip, že už jsou připraveny i regulační stupně šestnáct a sedmnáct.
Při šestnáctce mělo být vypnuté úplně vše, krom rudých hvězd na budovách, aby nepřátele viděli, že nás nepoloží ani imperialismus, ani zákeřné roční období.
A při semnáctém stupni se tvrdilo, že mají zhasnout i ty přízračné rudé hvězdy - jen někde na pražské Ořechovce v jedné vilce - bude blikat malá pětadvacetiwatová žárovka. Bude osvětlovat pracovní stůl oblíbeného režimního scénáristy Jaroslava Dietla. A ten na něm bude psát velký seriál - Elektrárna uprostřed města...

3 komentáře:

  1. Tak tohle si nepamatuju, asi jsem tu dobu nějak prospala či co, a Dietl mě stejně nikdy nebavil. Zdravím mistra pera a foťáku DL

    OdpovědětVymazat
  2. Pamatuji velmi dobře,při těch svíčkách to bylo tak jak říkával strýc Pepin,rakouský voják slavně zvítězil,bylo to poprvé.To jen tak ,že jdu okolo. :)

    OdpovědětVymazat