sobota 20. prosince 2008

Dana Kovaľová

Dneska si dovoluji napsat pár řádků o charismatické dámě neagresivně preferující analogové fotoaparáty.


Koník

Co o Daně říci? Tuto ženu znám i neznám. Měl jsem to potěšení strávit v její blízkosti řadu hodin, plných pohody a smíchu. Dana umí krásně vyprávět a ještě lépe naslouchat, což je dar, kterým není nadán zdaleka každý. Budí zdání křehké introvertky, ale občas vystrčí růžky a s razancí dokáže obhajovat svůj názor i proti přesile.

Srí Lanka

Občas narazíme na její reportáže z míst, kam turistické kanceláře zájezdy nenabízejí - spíše naopak.
Srí Lanka roku 2005, čtvrt roku po katastrofické tsunami, která zabila statisíce lidí, nebyl zrovna ráj z turistických prospektů. Dana tam, jako píšící reportérka ČTK odcestovala. A napsal řadu reportáží: viz například České Noviny

Pákistán

Nejinak tomu bylo další rok v Pákistánu, rok po ničivém zemětřesení v Kašmíru. Dana tam odjela a vydala své svědectví. Nepsala moc o zničené infrastruktuře a poškozených turistických centrech. Snažila se - i v tom krátkém čase - sblížit s lidmi, kteří tam žijí. Je to poznat jak v jejich článcích, tak na fotografiích.
Například zde: Pákistánské obrázky na serveru FOTOAPARAT či další česká a slovenská media.

Papoušek

Jistě jsem nebyl prvním, kdo cíleně obrátil svůj objektiv na starý plot. Nato je tu fenomén fotografie už moc dlouho. Přesto si troufnu tvrdit, že nevím o nikom, kdo hledá útržky příběhů ve starých drátech tak dlouho jako já. V posledních dvou letech dráty a drátky začaly zajímat více lidí vlastnících fotoaparát. Většinou jde jen o povrchní klouzání po tématu stylem - plot jako plot, který s hledáním toho, co je ukryto pod povrchem toho všedního, nemá nic společného.

Znám jen několik lidí, kteří u toho to tématu sahají někam hlouběji. Kteří skrze toto téma nechávají ostatní nahlédnout i kousek do své duše. Myslím, že Dana dokáže, z těch, o kterých vím, pustit nejhlouběji do svého nitra. Závisí jen na vnímavosti diváka…

Kocour

Jak jsem už psal výše…vnímavost diváka je klíčem k pochopení. Fotografie Dany Kovaľové nejsou čitelné pro povrchního hledače instantních prožitků. Ve svých fotografiích nezjevuje omšelé pravdy v nových barevných oblečcích.
Dana jen podává ruku... ...a je na divákovi jejich fotografií, jestli ji přijme.

Více fotografií Dany Kovaľové najdete na jejich WWW stránkách či serveru FOTOAPARAT.CZ popřípadě v galerii 30 ostrých patřící časopisu Týden.

1 komentář: