úterý 11. listopadu 2008

Těžký život disidenta...

Jeden se nám skrýval desítky let v panu Václavu Klausovi.
Musel to na sebe prozradit sám, když si toho nikdo nechtěl všimnout.

Takže k disidentství již asi není zapotřebí osobní odvahy postavit se totalitní moci a riskovat tím nejen budoucnost profesní, ale i svobodu a život. A to nejen svou, ale i příbuzných a blízkých známých.

Ve slovníku cizích slov jsem našel tyto definice pojmu disident:

• příslušník disentu, oponent, odpůrce
• odpadlík, rozkolník


Pan Klaus je v jisté míře dvojace konzistentní:
Proti komunismu vystupuje, ale hlasy komunistických zastupitelů rád sbírá.
Nemá rád tzv. třetí cesty a přesto zavedl v České republice bankovní socialismus tím, že rozprodal většinu státního majetku a věnoval jej, teď už soukromým, bankám.
Před volbami nechá na bilboardech vylepit heslo: "Do leva nebo s Klausem". Po volbách si pragmaticky rozdělí moc v zemi s hlavním protivníkem a potichu změní své heslo na: "Doleva s Klausem"
Pan Klaus mívá plná ústa pravicových svobod, ale když k nám poprvé přijel vůdce nezávislého Tibetu - jeho svatost Dalajláma, ostře se stavěl proti, neb to mohlo poškodit kšefty s čínskými komunisty.
Atd.
Atd.


Atd.

Jen ve třech aspektech je pan Klaus jako skála na které stojí církev jeho sebevědomí.
Tím prvním je jeho absolutní nechuť k čemukoliv co se zdá ekologické. Chápu, brzdí to kšefty … a po nás potopa.
Druhým je pohrdání občany a občanskou společností. Lépe se mu handluje v temných zákoutích stranických sekretariátů napříč celým politickým spektrem.
A konečně tu máme třetí pilíř podpírající jeho EGO. A tím je vnucování malosti a provinčnosti lidem této země. Jeho nechuť být poměřován skutečnými osobnostmi evropské a světové velikosti. Protože trpaslíci vždy berou ty, co je sebeméně převyšují jako zlo, kterému je nutné všemi prostředky zabránit.V české kotlině se vždy ctilo čecháčkovství utlačovaného a velkými mocnostmi utiskovaného nárůdku. Svět se dělil na zlé ONI a slušné MY. Toho pan Klaus dovede mistrně využívat k svým účelům.

Shodneme-li se, že EVROPA je dnes silná, sebevědomá a svobodná - pak věřím, že pan Klaus je disidentem - tak jak jej popisuje citovaný slovník cizích slov.

5 komentářů:

  1. Františku, mluvíš mi z duše... Včera jsem k tomu četla glosu v HN - něco o tom, že ze sebe udělal šaška, kterého my (ČR) za státní peníze vozíme (zřejmě pro pobavení jiných) po světě.. Štěpánka B.

    OdpovědětVymazat
  2. No tento pán perlil na návšteve v Írsku, kde podľa ministra zahraničných vecí Írska, bol označený za smiešneho podvodníka...u nás je to podobné,ale "může bejt i troška smutno, jen když je veselo":)
    Darka

    OdpovědětVymazat
  3. Děvčata děkuji. A Darce dvojnásob za citaci moudrého klauna pana W.:

    "Klaun to je poslání! Šašků - těch je a často to o sobě ani nevědí..."

    :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Franntišku nemám slov, trefně, ulevující, zároven dost děsné:-(, ale jo!!!! vyjádřeno přesně, občas za bloudím na Tvůj blog, podle nálady si počtu, je tam hodně z mých oblíbených věcí, Tebou umocněných, po tomto se musím obrátit ke Karlu Krylovi a prožít si s ním kousek jeho trápení, v hodně věcech po listopadu měl pravud, cítil to ......a tak úsměv i v té dnešní době nemůže nic pokazit, díky :-) Katka

    OdpovědětVymazat