neděle 9. listopadu 2008

Josef Jeřábek

Josef Jeřábek patří mezi ty, se kterými jsem se poznal opět kvůli našemu společnému koníčku - fotografování. Nejprve jsem se seznámil s jeho fotografiemi na serveru Fotoaparát. Dodnes si pamatuji na hlas mé ženy, jak mě volá k monitoru našeho počítače:" Franto pojď se podívat, co ten člověk dělá mobilem!" Ano - první Josefovy - a již tenkrát skvělé fotografie, které jsem viděl, byly fotografovány mobilním telefonem.

...truchle VI. .....


Nějakou dobu jsme komunikovali jen pod našimi fotografiemi . A poprvé jsme se osobně setkali v říjnu 2006 na vernisáži výstavy, kterou měl se čtyřmi dalšími fotografy v Jablonném v Orlických horách. Byl to náš úplně první kontakt s lidmi , jejichž fotografie jsme do té doby znali jen z internetu. A taky první možnost porovnání nedokonalosti monitoru, proti ploše fotopapíru.

..podzimní zahrada s klavírní sonátou....


Když jsme získali možnost provozovat malou výstavní síň v Novém Boru, první koho jsme oslovili s nabídkou, byl právě Josef. Přijal to tenkrát jako společnou akci s Pavlou Rivolovou , se kterou spolupracuje na projektu CREATIVE-INVENTION .
Šlo o zdařilou prezentaci jejich práce ve velikostí fotografií 50×40 cm. Záběry z vernisáže jsou na Blogu Dárkovny
Pokud vím, tak tahle dvojice od té doby úspěšně vystavovala na několika dalších místech.


...o smrti a dalších radostech....

Další aktivitou Josefa Jeřábka je moderování kategorie "Černobílá fotografie" na fotoserveru PhotoExtract . Poctivě prochází všechny vložené fotografie a už přes rok vydává každé pondělí svůj žebříček nejlepších černobílých fotografií a autorů uplynulého týdne,K tomu také přidává své fundované odůvodnění. To má dvojí účinek.
Za prvé to upozorňuje nás, méně všímavé, na fotografie a autory, které jsme možná přehlédli, za druhé to vyvolává diskusi nad různým vnímáním dané kategorie. Diskusi, až na výjimky věcnou a obohacující jak autory, tak diváky.

...panelstory V. ...


Josef je člověk, který je v jádru veselý, ale občas působí dost nerudně.I mně jeden čas zaskočilo, jak dokáže "setřít" fotografii, která nesplňuje jisté základní limity pro vložení na fotoserver. Pak jsem zkusil otevřít PE a poctivě hodnotit – slovně – všechny fotografie, které tu byly. Na konci druhé stránky náhledů jsem zjistil, že se můj styl hodnocení začíná nebezpečně přibližovat Josefovu. Jak po patnácté za sebou vysvětlovat například to, že vkládat evidentně neúmyslně rozmazanou fotku na Photoextract není nutné… atd. Já to vyřešil tím, že jsem od toho utekl. Josef je odpovědnější – hodnotí dále. Na popularitě mu to sice nepřidává, ale fotoserveru to pomáhá.


marnosti času zrcadlení

Nedílnou součástí Josefových fotografií jsou i názvy, kterými umocňuje jejich účinek. Dovolím si tady citovat několik vět ze skript profesora Šmoka, jež se hodí i na toto pojetí tvorby : "...text i obraz jsou sice také samy o sobě srozumitelné, ale nedávají samy o sobě žádný zvláštní překvapující smysl. Teprve jejich spojením se obraz jakoby přenese do jiné polohy, jakoby se násobil. Autor vytvoří báseň fotografickou a báseň slovní. Každá z nich může sice obstát sama o sobě, ale jsou vytvořeny tak, že se navzájem umocňují."

....a stále se ti klaním...


Cíleně jsem se vyhnul hlubšímu hodnocení fotografií Josefa Jeřábka. To, že mě oslovují a že se mi líbí vyplývá již z toho, že tyto řádky píšu. Na více si netroufám. Pokud máte zájem o větší průřez jeho tvorbou navštivte jeho zajímavé stránky.

Houslista


12 komentářů:

  1. Františku, velmi obsáhlé a hodně výmluvné povídání o Josefovi, včetně nádherných snímků. Já jsem se asi před 10-ti dny tady registroval, ale znáš to, v tom množství hesel a kódů v dnešní době zapomeneš. A co si já nenapíšu, to už nevím ....

    Budu se tu muset stavět častěji.

    Ahoj Jirka Řehák

    OdpovědětVymazat
  2. Rád jsem nakoukl. M. Jarý

    OdpovědětVymazat
  3. ukladám a teším sa , za fajn odkaz od Josefa ... ahoj :) Fero

    OdpovědětVymazat
  4. Josef jerabek je jeden z lidi, co maji schopnost vnimat sve okoli ocima, ktere vidi svet v jine dimension, ukazuje nam svymi fotografiemi realitu kterou nekteri z nas nevidi, a ani nechteji videt. Jsou to obycejne veci z kterymi se setkavame kazdy den, chodime okolo bez povsimnuti.

    Podobne se da napsat o Frantisek Richter. Oba dva se doplnuji, a jejich styl je velice podobny. Vysledna fotographie je rozdilna, ale snazi se ukazat stejnou realitu, stejnym pristupem jiny visledek.

    Josef, kdyz jsem se onem poprve docetl na Extract, mne byl predveden jako velice kontraversial osoba, hruba, drza, nevibirava, you name it.
    Ja osobne si prebiram vetsinou obe story, z kazde strany neco a udalam si svuj nazor.Ktery je soukromnej, a kazdy by si ho mnel udelat napodobne, bez osobnich emoci.
    Nesmis nenavidet, vsechno co nechapes!
    Tim se take vysvetluje ze nekteri lide jsou plni nenavisti ke vsemu.

    Na mne pusobyl Josef, velice prijemny, odpovi temer okamzite na jakoukoliv mail, a velice professionalni pristup. Kdyz se chcu zeptat na nejake opinium, tak je to clovek na ktereho bych se obratil.

    Hodne lidi nedokazi prijmout jakoukoliv krytiku, chteji slyset to co uz si urcili pred tim nez se tazali. Daji fotky na publik server,kde muze kazdy svobodne napsat svuj nazor, a zadaji o krytiku, kterou nemuzou absorbovat bez osobni utoku a nadavek.
    Na druhou stranu je taky plno lidi, kteri jsou velci hipokrati, ale snazi se lezt Josefovi do prdele, jakymkoliv zpusobem.Ale to uz je jina kapitola, to snad Josef si dokaze roztridit sam.
    Jednou se mozna zajedu podivat do do te hospody co o ni mluvi, sednu si snim na zahradku, dame pivo apokecame, ale tlacenku snim sam, nebudu se delit s jeho psama.

    OdpovědětVymazat
  5. Rudy - technická připomínka, se psy na tlačenku nechodí Josef, ale Jirka Řehák...:-)
    Nebo možná i Josef, ale o tom já nevím...

    Jak jsem psal, Josef je jistým způsobem samorost. Zaplať pánbů za to...sice má krátký doutnák, ale ví o čem mluví...a to se zdaleka nedá říci o většině jeho kritiků.

    OdpovědětVymazat
  6. Vážení, přišel jsem, četl jsem....a málem omdlel jsem :-)

    už se málem ani neznám...a když se neznám, tak se dočtu :-)

    V každém případě ale všem veliké díky :-)

    zdraví JJ:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrá charakteristika JJ. Umím si představit knihu fotografií: Richter, Řehák, Jeřábek, doplněnou slovy Františka Richtra.
    Magdalena

    OdpovědětVymazat
  8. pan Jeřábek je obyčejný cvakal

    OdpovědětVymazat
  9. Já myslím, že není. Ale taky vím, žre to není zbabělý anonym, který zaštěká zpod vrat, stáhne ocas mezi nohy a dělá, že to nebyl zrovna on, kdo si dovolil zaštěkat. Že každou svoji fotografii, i komentář podepíše plným jménem.

    Takže laskavě vylezte zpod těch vrat...

    OdpovědětVymazat
  10. Ono je rozdiel kritizovať fotku slušne,alebo kritizovať arogantne,tak ako to na PhotoExtracte robil pán Jeřábek. Nehodnotím jeho foto schopnosti,ale ako človek u mňa neobstál.Aby som sa neopakoval viac tu:http://vlaha.blog.zoznam.sk/2010/01/04/hladkanie-egaalebo-cap-zahradnikom/
    No a pán Jeřábek má problémy aj na novom pôsobisku,po tom ako odišiel z photoextractu. Na digiarene to vďaka nemu tiež vrie: http://galerie.digiarena.e15.cz/showphoto.php?photo=136465&cat=513
    Pre objektívnosť musím dodať,že zo svojej arogantnosti a chrapúnstva už veľa ubral,teraz pri každej fote reže percentá :-)

    OdpovědětVymazat