neděle 18. dubna 2010

Vernisáž autorské výstavy Jarky Kacarové.



Sobota 17. dubna 2010 byla význačná z mnoha důvodů. Polsko drželo státní smutek za oběti leteckého neštěstí. Mrak sopečného popela zastavil nad Evropou leteckou dopravu. Po několika studených a vlhkých dnech jsme měli nad sebou konečně modrou oblohu. Tak vnímala ten den asi většina lidí. Pro mě, a zhruba pro stovku dalších, se k těm obecně vnímaným záležitostem přiřadila ještě jedna událost. Byla jí vernisáž první autorské výstavy Jarmily (Fistule) Kacarové.

Už když jsme nasedali v České Lípě do auta, byla obloha vymetená od mraků a slunce se snažilo zahřát prochladlou zem. Každou další minutou a kilometrem jako bychom se přibližovali víc a víc k jaru. Na dohled od Litoměřic jsme dokonce viděli první kvetoucí ovocné stromy letošního roku. Už to samo o sobě by stačilo na krásnou vzpomínku a to jsme ještě neviděli jedinou fotografii v expozici, nestačili se pozdravit s nikým z mnoha milých lidí, které jsme ten den měli potkat.


A že jich bylo. Vystavených fotografií jedenapadesát ve formátu 30×30 cm. Byla jimi zaplněná celá renovovaná věž opevnění královského města. Fotografie visely v obou patrech, na schodišti mezi nimi i v přístupové chodbě.

Nával lidí zvědavých na vystavené fotografie zcela zaplnil prostory a způsoboval chvílemi jakýsi stupeň pět – pokud to přirovnáme k silničnímu provozu. Jen s tím rozdílem, že nikdo netroubil, neťukal si na čelo a nevytlačoval jiné ze silnice. Nepočítal jsem přítomné, ale odhaduji, že šedesátka je asi tak správné číslo. Byli to přátelé autorky, kolegové z pěveckých sborů a fotografové z blízka i daleka (nekontroloval jsem občanské průkazy, ale vím o jedinci ze Zvolena a německý zápis v knize hostů hovoří o Drážďanech).




Kulturu oka doplnili muzikanti dvěma vystoupeními. A jelikož je Jarmila z hudební rodiny, nemusila hledat daleko. Před úvodním slovem Mgr. Dominiky Valešové nám zahráli její synové Jakub a Lukáš a na závěr zahajovací části vystoupili Jakub Kacar s hudebním pedagogem panem Ročkem.

Co se dělo dál, asi nemá cenu moc popisovat. Kdo nějakou takovou akci navštívil, zná tu směs, ze které se malé vernisáže skládají. Obzvlášť, když tam potká známé a přátele. Oč méně pozlátka a snobismu, o to více radosti, pohody a přátelských hovorů mezi lidmi, kteří si mají co říci.


Že jsem nic nenapsal o vystavených fotografických obrazech? Ano máte pravdu. Ale nejsem básník. Neumím popsat obrazovou poezii, stejně jako neumím popsat melodii. Tak jako notová partitura není skladbou a je zapotřebí ji interpretovat, tak nemá cenu popisovat fotografie. Ty chce vidět. A nejlépe tam, kde jsem je viděl já. Ve výstavní síni. Protože tam je můžu vidět jako součást celku a ve vazbách na ostatní díla a prostor, světlo a čas.






Pokud budete chtít tuto výstavu navštívit, máte čas až do 7. května. Místo a otevírací dobu najdete na pozvánce.



Souhrn fotografií z akce, tak jak jsem ji zachytil já:





Fotografie Tomáše Vimra:








Další snímky, tentokrát od Mira Ticheho



Fotografie, které poslal Martin Rada:



A tento "monotématický" výběr mi zaslala Dana Kovaľová.



Taky Petr Lett byl tak laskav a zaslal několik snímků z této akce


Obrázky Martina Čulíka jsem bohužel vinou mého odloučení od internetu nemohl vložit okamžitě po tom, co je poslal. 


18 komentářů:

  1. Ano, velmi výstižné...některé fotografie mě vracejí do sobotního odpoledne....díky. MV

    OdpovědětVymazat
  2. Táto akcia bude ešte dlho vo mne rezonovať chvíľku nie maličkú.
    Ďakujem za pamätihodný zápis František. :)
    ČuLo.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně jsi to sepsal. Mám vždycky pocit, že ti to jde úplně samo. Budu si to sem chodit číst a prohlížet fotky. Dnes jsem tu už asi potřetí :-)
    Tomáš V.

    OdpovědětVymazat
  4. Martine děkuji, rád jsem tě zase viděl :)

    OdpovědětVymazat
  5. I já jsem tu již poněkolikáté... :o)

    PS. Posílal jsem pár fotek. Dorazily?

    Martin R.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji Tomáši, pokud to tak vypadá, tak je to jen a jen dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, z energie, co jsem tam nabrala, budu žít ještě hodně dlouho... díky všem, bylo to úžasné!!! (vyvolané kinofilmy a svitky vyzvednu zítra a jestli na nich bude něco k světu, pošlu :o)

    DK

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Františku, moc hezky jsi to napsal...
    Děkuji za ten den, že jste tam byli a utvořili jste takovou krásnou atmosféru, dík...
    Fotky se povedly :-) díky...
    Fis

    OdpovědětVymazat
  9. Mohlo být i hůře....
    Třeba mohlo pršet. :))))

    OdpovědětVymazat
  10. Bylo tam opravdu moc příjemně mezi těmi fotkami a fotografy a vůbec lidmi...datím to doznívá, a pokusím se najít nějaké fotky z té soboty, a případně je pošlu, jestli se povedou...teprve dnes jsem vlastně definitivně doma, takže zatím ani nebyl čas...
    ..takže ještě jednou moc dík autorce vystavených fotek, ale i všem ostatních, co tam byli tak k sobě příjemní..

    Petr L.

    OdpovědětVymazat
  11. .. a ten nápad s lupu je bezva, pobavilo!
    Díky Dano!
    MCv

    OdpovědětVymazat
  12. Za lupu jsem nesmírně vděčná Petrovi a Lidunce, udělali mi Vánoce v dubnu :)

    DK

    OdpovědětVymazat
  13. ...Úžasné fotky :-)
    Já věděla, že pozvat na vernisáž fotografy je dobrý tah :-))
    Díky...
    Fis

    OdpovědětVymazat
  14. Mám pripravené oskenované moje spáchané pokusy na fis-vernisáži. Zatiaľ len jeden film, ešte čosi je na druhom, vydodám neskôr :)

    ČuLo.

    OdpovědětVymazat
  15. muselo tam byt fajn, uz z fotiek sala skvela atmosfera... ticha zavist z mojej strany, ale taka ta zdrava...:) pekna akcia, skveli ludia... aj ked nikoho nepoznam, tak ich odhadujem... :)
    vento

    OdpovědětVymazat