neděle 10. ledna 2010

Úsloví?



Na každém šprochu, pravdy trochu…

Opět jsem slyšel (četl) úsloví, o kterém jsem si myslel, že je odnesl čas spolu s uličními výbory a na stranické buňky donášejícími domovnicemi. To úsloví zní: Na každém šprochu, pravdy trochu…
Dvacet osm znaků nebo taky pět nevinných slov, ovšem poskládaných do esence zákeřné zbabělosti. V čem spočívá ta zákeřnost a zbabělost?

Ten kdo je pronese či napíše, hodí hrst bláta na jinou osobu či skupinu osob, s vědomím, že nic neriskuje. Takový člověk se nepostaví a neřekne:„Jste lump a vyvrhel, stojím si za tím a dám si veliký pozor, abych nikdy nenechal své děti ve vaší blízkosti!“  Raději pronese něco ve smyslu, že zaslechl o dotyčném něco od nejmenovaného zdroje, co zná člověka, který měl někoho podobného vidět, jak láká děti pomocí bonbónů k sobě domů na focení hanbatých obrázků. Nezapomene jedním dechem dodat, že takové blbosti sice nevěří, protože dotyčného zná jako celkem solidního člověka. Jenže na každém šprochu pravdy trochu a bylo by dobré, kdyby takovému hajzlovi někdo raději polámal ruce a nohy.

Dílo je dokonáno, špína vržena a její metač z obliga. Jen řekl, co slyšel a dokonce se dotyčného zastal!
Je pravda, že toto úsloví se asi neříká mezi čtyřma očima, když jsou síly vyrovnané. To už spíše na veřejnosti, aby případných pár facek šlo pomocí žaloby proměnit v peníze. Ale nejčastěji se šíří těchto pět slov z úkrytu, mnohdy i pod cizí identitou.  Anonymita internetu je jejich zemí zaslíbenou, takový člověk má z osobního setkání obavy a vyhýbá se mu.  A když už vás náhodou potká, dělá, že vás neviděl, ač máte na úzké cestě dost potíži se navzájem vyhnout…

V mnoha úslovích je skrytá jistá lidová moudrost, ale jsou obraty, které se lidově jen tváří, stejně jako lidová myslivost. Mají pomocí špíny vrhané kolem těch, co je pronášejí  jen ušpinit co nejvíce lidí. Neb čistému vše čisté, ale špinavec vidí špínu všude – jen tak si sám může připadat čistší.

Zatím co uliční výbory a partajní domovnice vzal čert, špínu na duších si někteří lidé pěstují dál…


Konec konců – nejde o nic nového pod sluncem: „To je bratr toho zavražděnýho, to bude asi taky pěknej lump!
(Jaroslav Hašek – Švejk)

Žádné komentáře:

Okomentovat