sobota 27. února 2010

Jindřich Štreit - Braziliáni v Novém Boru

Letošní masopust v Novém Boru opět probíhá v duchu brazilského karnevalu a tak, když se pořadatelé dozvěděli o cestě pana profesora Jinřicha Štreita do Brazílie, požádali ho, aby uspořádal jednu z výsledných výstav i v jejich městě.

Výsledek jsem viděl a zažil na včerejší vernisáži v novoborském městském kině. Nebudu popisovat průběh vernisáže samotné. Nálada byla sváteční, účast hojná a pozdravy  - osobní i zprostředkované - srdečné.



Co na mě včera působilo velice úsměvně, že v té přehlídce zrcadlovek zn. NIKON a CANON byly i dva menší fotoaparáty. Můj Panasonic a maličká krabička na mýdlo (nevím jaká to byla značka), kterou si pan profesor Štrait dokumentoval svou vernisáž. Podle technické kvality a velké hloubky ostrosti u vystavených fotografií, i tyto díla dělal zřejmě tím samým nebo podobným přístrojem.
Ano, alespoň u pana Štreita je to hlavně rukama, okem a srdcem. Technika tu nepanuje, ale slouží.


Vystavené fotografie byly barevné, což u tohoto autora není vůbec běžné. Ale jak sám řekl  - barevná země chtěla barevné zpracování. Určitě stoji za shlédnutí, následnou sebereflexi a případnou diskusi s kolegy.



Ještě se snad zmíním o skvělém vystoupení paní Jany Koubkové, která přijela zazpívat svému kamarádovi i se svým kvartetem.

Více informací o tom proč a jak vznikl vystavený soubor fotografií i kniha se dočtete v tomto článku.
Máte-li cestu do Nového Boru, zkuste si najít čas a výstavu navštívit. Jistě to bude stát za to.

2 komentáře:

  1. Nakonec jsem tam byla taky. O svých dojmech napíšu na blogu. Ale podle mě to bylo příliš humbuku pro nic.
    A mám vajíčko :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem by "nachystaný" na něco jiného. Ale nakonec jsem si cestičku našel. :)

    OdpovědětVymazat