neděle 22. listopadu 2009

O malých židlích a velkých, příliš velkých prdelích…

Jarek Nohavica snad promine ten vypůjčený název, ale až moc se nabízel…




V rámci všeobecného ohlupování jsem si včera dopoledne pustil televizní přijímač a prošel všechny čtyři dostupné kanály. Tím se stalo, že jsem zachytil podstatnou část hlavního projevu Mirka Topolánka na kongresu (čti sjezdu) ODS. Což o to, slova, která jsem slyšel, byla mnohdy velice pravdivá a pod většinu toho co pan předseda řekl, bych se i podepsal a to bez váhání. Jen by je musel říkat někdo jiný. Tady mi to moc připomínalo známé úsloví o kázání vody a pití vína.  Ale to je konec konců vnitřní záležitost ODS a navíc mé osobní sympatie má spíše tento ostravák, než  ústečák Gandalovič, či už úplně od skutečné reality odtržený, pražák Bém. Poslechl jsem si ještě zdravice prezidenta a lídrů spřátelených stran (přátelství asi není ten pravý výraz, ale zůstaneme u toho výrazu) a pak už televizi zase nechal odpočívat.  Vrátil jsem se k ní, až když se zbytku rodiny podařilo vyhnat mě od počítače, někdy kolem deváté večer. Opět jsem si pustil ČT24 a tam stále ještě převládala modrá kongresová barva. Připadal jsem si jako u přenosu z našeho parlamentu. Pan Pospíšil z tribuny hovořil o postoji ODS ke vzdělání a vědě. Sám přiznal, že ten projev sešil až příliš horkou jehlou, protože zadání dostal jen před dvěma týdny. Vezmu-li v úvahu, že zároveň musí čistit Augiášův chlív zvaný Právnická fakulta v Plzni, je otázkou proč tento úkol vůbec přijal. Ale to už je zase jen a jen jeho věc. Protože i to co říkal stejně nikdo, krom televizního diváka, který pohrdl prefabrikovanou zábavou na jiných kanálech, neposlouchal. V sále seděla asi tak čtvrtina delegátů – zřejmě se už nevešli do hotelových barů – a i ti dávali vesměs okatě najevo, že snaha pana Pospíšila je pro ně jen nevítanou zvukovou kulisou. Bavili se mezi sebou, vyřizovali si telefonáty, četli noviny…

Delegáty kongresu ODS vize očividně nezajímaly. Pracovali tak, jak sou zřejmě zvyklí. Pěkně ve skrytu a šeru. Já tobě to a ty mě zase tamto, ale kdyby něco, tak se neznáme a nikdo nic. Já na bráchu, brácha na mně, a když navíc ruka ruku myje, tak vypadají docela čistě… S kým jdeš? S Losnou nebo Mažňákem? Losna nabízí dvě lukrativní místa ve správní radě…  Mažňák zase státní zakázky…  a nebo to bude nakonec Široko? Sice mu není vidět do ksichtu, ale má prý zaháčkované místo na ministerstvu a těm dvěma nakonec může ještě vypálit rybník. Těžká volba…

Za vize nejde nic koupit. Ani zboží, ani lidé. Vize jsou dobré na volební plakáty pro voličské hejly.  Stejně už, krom těch nejnaivnějších lidí, nikdo nepočítá s tím, že by je jejich tvůrci mysleli, byť jen na okamžik, vážně. A pánové a dámy z ODS nám v přímém přenosu ukázali, jak dokážou rokovat o závažných problémech této země. A jakým způsobem by tuto zem asi řídili, pokud k tomu dostanou příležitost.

Děkuji České Televizi za tuto službu a slibuji, že jí napříště opět zvednu sledovanost při podobné příležitosti kongresů či sjezdů jiných stran. Protože, jestli nedokáží takoví lidé otevřeně a průhledně pracovat ani pár hodin, když jde o ně samé, tak já jim nemůžu věnovat hlas při volbách. Tolik odpovědnosti k sobě, k mé rodině i zemi pořád ještě mám.

Obzvláště, když vím, že přes halasně proklamovanou nesmiřitelnost „vizí“ a „ideí“ se na mnohých místech této země tito pánové a dámy umí dohodnout, když jde o (ne)řádné ukrojení si koláče našich společných prostředků i s podobnými pány a dámami z jiných stran.

Příští rok nás čekají volby. Volební plakáty nečtu a slůvkům ve volebních programech nevěřím. Už dávno vím, že nemají ani cenu toho potištěného papíru. Ale až mi domů přijdou volební lístky, tak si najdu v paměti i tento záběr na skoro prázdný sál nudících se lidí, co už se jen těší na večerní mejdan. A budu velmi, ale velmi přemýšlet čí lístek nakonec do volební urny hodím. Nechci se pak další roky stydět, kdykoliv se potkám v zrcadle.

P.s. Jen náhodou jsem včera viděl, jak to myslí ODS. Je mi jasné, že u jejich hlavních konkurentů je vše velice obdobné, snad krom té barvy a nařvanějších výrazů u některých čelních jedinců. Ale díval jsem se včera a v televizi zrovna převládala modrá.

6 komentářů:

  1. Františku, mimo to, co jsi tu napsal stojí ještě za povšimnutí rozhovor se Slavomilem Hubálkem v sobotní MF DNES pod titulkem "Nedivte se, třetina lidí jsou pitomci". Možná jsi to četl a tak nosím dříví do lesa, ale kdyby (náhodou) ne, tak doporučuji.
    Co naděláme - každá strana, parlament, vláda je vlastně (kvantitativně) redukovanou kopií celé společnosti.
    Takže není divu, že dilema voleb je pro většinu našich občanů otázkou volby menšího zla. Ach jo!
    Ale jedna optimistická naděje tady přece jen je. Mladá generace (spíš ještě dvě), otevřenost světu, svoboda slova a pohybu.
    DZR (u FG)

    OdpovědětVymazat
  2. Tenhle fejeton volá pro zveřejnění. Vidím podobně, jen nemám takový dar slova.

    Majda

    OdpovědětVymazat
  3. Ne nečetl jsem to, ale držím se pravdy, že politici dělají jen to, co jim dovolíme...:)

    OdpovědětVymazat
  4. Narozdíl od Tebe si myslím, že to, co mnozí z nich dělají, by jim jen těžko někdo z nás dovolil!

    Jirka Černohlávek

    OdpovědětVymazat
  5. Kdybychom jim to nedovolili, tak by mnozí na svých místech neseděli. Ale všichni nadávají a zhruba 35 procent lidí volí ODS, stejné množství ČSSD. Dalších 15 - 20 procent jsou hlasy komunistům. U volební urny to za nás nikdo nehodí. A ti co k ní nedonesou ani svůj zadek, rovnou říkají, že je jim jedno, kdo tu vládne, byť by to byli Paroubkovi Marťani... :(

    OdpovědětVymazat
  6. Spoustu lidí to tak vnímá a celkem se obávám příštích voleb. Jsem na tom podobně, jsem hodně znechucen postojem některých politiků....neumím si představit, že by u nás ve firmě většina lidí práci jen předstírala, popřípadě si četla noviny nebo pospávala. Jestli jsou politici obrazem společnosti, tak se v tom případě k takové společnosti nehlásím. Jen tak na okraj....docela by mě zajímalo, jak se příští vláda postaví k požadavku EU snížit schodek rozpočtu do roku 2013. Budou muset nastat hodně nepopulární řešení, jako je zvýšení daně apod. (pokud ale nenajdou jiné cesty, což silně pochybuji)
    Hezky jsi to napsal Františku, ahoj.

    OdpovědětVymazat