pondělí 23. listopadu 2009

Laskavým pohledem Martina Rady


„Co je důležité, je očím neviditelné...“ tenhle citát z Malého prince jsem našel v Martinově profilu na PExu. Lepší úvod k jeho medailonku jsem si nemohl vymyslet.


záhon fazolí

Martin Rada patří mezi další „nemluvy“ které znám. S laskavýnm úsměvem pozoruje svět kolem něj, bez toho, že by ho nějak více komentoval.


prostor pro nenapsaný vzkaz

Vydává svědectví o prchavostech okamžiků, které nás neustále míjí. A dělá to s jistou mírou tiché poetiky.




rozhovor

Kdybych měl Martinovy fotografie nějak definovat jením slovem asi bych použil výraz LYRIKA. Pokud bych nějaká slůvka ještě mohl přidat volil bych i přídavná slova, jako něžná, osobitá, neokázalá a civilní.




Zahradní s chrpaslíkem

Rád nechávám volně plout myšlenky, při pohledu na fotografie Martina Rady. Nic falešně nelakuje narůžovo a přesto si připadám, jako by ten jeho svět byl lepší a příjemnější alternativou toho, ve kterém žiju já.

zahradní směs

Asi je to způsobem, jakým se tento autor umí dívat. Osobně jsme se setkali jen dvakrát, ale v obou případech na mě působil stejně jako jeho fotografie. Troška laskavého veselí v očích, co vidí dál a hlouběji, než se na první pohled může zdát. Bez patosu, okázalých gest a halasných proklamací.

Nebudu dále ředit slovy Martinovu obrazovou poetiku. Pokud vás zaujala ta pětice obrázků nahoře a bude te chtít vidět více z jeho autorské kuchyně, navštivte jeho fotografie na PhotoExtractu.

15 komentářů:

  1. Chtěl jsem vymyslet něco lepšího než prosté děkuji, protože to se mi zdálo málo... včera jsem si říkal - ráno moudřejší večera, ale nějak to nezafungovalo. Takže děkuji převelice. A jestli někdy pojedeš směrem Praha a okolí tak se ozvi. Schoval jsem ti sklenici rybízové marmelády. :o))

    Martin

    OdpovědětVymazat
  2. Tak a teď to prasklo. Píšu to za úplatu a platí se mi marmeládou...:)))

    Hezké dny ti přeji....

    ...mimochodem, včera se ti muselo škytat. Lojzka si tvé fotografie velice pochvalovala a „Zahradní s chrpaslíkem“ byla vyloženě unesená :)

    OdpovědětVymazat
  3. Martin to s fotoaparátem umí a je vidět , že fotí srdcem. A že patří mezi ,,nemluvy,, jak píšeš, tak tomu tedy rozumím :) Rád jsem si početl.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano Františku, krásně jsi Martina vystihl...Takový on prostě je, jen bych to tak neuměla napsat.
    Milé povídání, milé fotky. Jen houšť a větší kapky...
    Fis

    OdpovědětVymazat
  5. velmi dobrá charakteristika práce skutečně vynikajícího fotografa.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak, že Lojzku zdravím :o)
    A Milane, Jarko, Františku... děkuji

    PS. Nevíš náhodou jestli je ten poslední komentář (před tímto) od osoby rodu ženského či mužského?

    Martin

    OdpovědětVymazat
  7. No, tak má prostě o ctitelku víc :-)
    Já teda zdravím do Lípy a taky děkuju... i když jsem doufala, že se cizíma očima dovím o Martinovi něco, co jsem ještě nevěděla :-))

    P.S. Já nabízím ostružinovou...

    OdpovědětVymazat
  8. No, a když jsem chtěl nedávno jednu skleničku zde nabízené ostružinové otevřít, tak mi bylo sděleno že prý máme málo... :o))

    Martin

    OdpovědětVymazat
  9. Momentálně v posteli... Ale ten by se určitě podepsal, protože to je jedna z mála věcí kterou umí - i když občas se zrcadlově obráceným F a P :o))

    OdpovědětVymazat
  10. už vidím jak ta písmenka převrací na klávesnici...:P

    OdpovědětVymazat