pondělí 11. května 2009

Schizofrenie vnímání abstrakce

Další můj článek vydaný na serveru DigiAréna se věnuje vnímání abstrakce.  Jsou lidé, kteří abstrakci mají rádi a je i mnoho takových co ji nechápou - někteří natolik, že se dívají nepřátelsky na každého, kdo o abstrakci mluví v dobrém. Je to vše o emocích a empatii. Objektivní pohled asi ani není možný, takže i můj článek je jen subjektivní názor jedince stojícího na straně těch, co si k abstrakci našli cestu.


A ledy se prolomily...

Budu rád, pokud vyjádříte pod článkem svůj názor. Hádky nevyhledávám, ale kultivovanou diskuzi (byť s člověkem odlišného názoru) mám rád.
 

4 komentáře:

  1. ABSTRAKCE
    Myslím že vnímat a vidět věci které nejsou k vidění všem je velký dar.Ne každému,ať by se snažil sebevíc je dopřáno vnímat ,představovat si nebo vidět věci které jsou zaklety do tvarů,barev,stínů a pod.Nezlobím se na ty kteří toho nejsou schopni,když dávají najevo že abstraktní dílo je jen mazanice nemající žádnou hodnotu.Je mi jich líto,protože jsou ochuzeni o mnoho krásných emotivních pocitů které přicházejí jak při tvorbě,tak při sledování abstraktních obrazů.Vždy jsem velmi potěšen když najdu byť jediného diváka,který v obraze vidí podobný příběh jako já.Tak že vzhůru do abstraktních představ.Jindra U.

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj,
    abstrakce,jako zprostředkování výtvarného vjemu
    či myšlenky,musí být postavena na velice přesné kompozici,páč,pořádek muší bejt...:-)
    -havran-

    OdpovědětVymazat
  3. Každý se snaží vyjádřit svoje message formou která mu nejlépe vyhovuje a ktera se mu nejlepe libi. Jestli jsou to mazanice, nebo to ma smysl bych ponechal na autorovi a divakovi rozhodnout. Nektere “abstrakce “ maji ciste dekoracni smysl, ale I to staci k naplneni duvodu existence. Na druhou stranku existuje plno ruznych vytvoru, ktere nenaplnuji a nemaji zadny smysl, ani se nikdy nedostanou dal nez na nejakou internet gallery, a I tak najdou dostatek obdivovatelu.
    Nedavno mne pod nejaky muj vytvor napsal nekdo pochybnost, ze je to vubec abstrakce, prohlasil ze pro neho to abstrakce neni, je to jen stin na zemi urciteho tvaru.
    Mezi jeho fotografiemi, jsem nasel dila, (velice pekne) ktere byli fotky silnice. Mohl bych pouzit stejny argument, jsou to jen fotky silnice, ne abstrakce. Je trosku naivni se dohadovat, jestli jedno je abstrakce nebo ne. Je to na tobe a tve fantasia. Na tve otevrene nysli. Nekdo vidi pohy stin, nekdo vidi mazanice, nekdo vidi uplne neco jineho nez autor. Ale dilo musi mit v sobe silu pritahovat lidi, jak kterym se to libi, tak I druhe, kterym se to nelibi vubec, ale donutilo je to trosku, nebo natolik premyslet, ze napsali pod obraz ze je to blbost.

    OdpovědětVymazat