sobota 2. května 2009

Decentní úsměvy MUDr. Cvaka

S Mudr Cvakem jsem se poprvé setkal na serveru Fotoaparat.cz . Až později - v souvislosti s jeho výstavou v Dárkovně - jsem zjistil, že je to přezdívka Ing. Tomáše Vimmra z Prahy.


Pokaždé když se, byť jen na chvilku, podívám na některou z fotografií Tomáše Vimmra, zjistím, že i mé - většinou podmračené - koutky úst jdou nahoru. A to kdykoliv.


Humor Tomášových fotografií není prvoplánový. Občas je jemně zašifrovaný a vždy citlivě nadávkovaný jako koření mistra kuchaře ve vyhlášené restauraci. To také musí být poznat, ale nesmí samoúčelně přebít vše ostatní.

Tomáš, tak jak jej znám, je městský fotograf. Město je mu jevištěm, kulisou i hledištěm. A taky místem, kde potkává lidi. Protože člověk je přítomný na každé jeho fotografii. Občas "jen" zprostředkovaně, ale vždy tam je.

Všimněte si Tomášových momentek. To nejsou žádné náhodné cvaky. Každá je zkomponována jako perfektní ateliérová fotografie. Nikde nic nenadbývá, vše je na svém místě. Tvarem, barvou i světlem. Práce natolik precizní, že ji asi většina lidí bere za náhodu a ne něco promyšleného. Ovšem taková "náhoda" může potkat vícekrát za sebou jen velmi připraveného autora.

Ing. Tomáš Vimmr je velice laskavý a nenápadný člověk. Ale určitě ne nenápaditý. Právě naopak. Za ostýchavým úsměvem ukrývá pohotovou a věci znalou mysl. Nepotřebuje nic stavět na odiv. Je pozorný posluchač a divák. A když promluví, je dobré mu naslouchat. Ví, co říká.


24 komentářů:

  1. Ano, ano...myslím, že jsi Tomáše vystihl...Máš dar napsat v několika málo větách velmi trefnou charakteristiku, Františku...A Tomáš? Prostě umí - dívat se, je odvážný a jeho fotky obdivuju...U mnohých je mi opravdu líto, že nejsou moje :-))
    Fis

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky, jsou hodně lidské ... , líbí se mi vždy :-)
    Táňa

    OdpovědětVymazat
  3. Napíšu to stručně:
    Franto, moc děkuji! Kdo by neměl z takového medailonku radost! Tomáš V.

    OdpovědětVymazat
  4. Taťáno, Rudy - to se to píše na takového autora... :)

    Tomáši - rádo se stalo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná slova i fotky. Ta poslední, ta je... Díky Bohu, že si ráno nevzala černou kabelku, nebo jakoukoliv jinou, ale právě tuhle jedinou správnou:)). EvaS.

    OdpovědětVymazat
  6. Z tohoto setkání s Tomášem mám skoro stejnou radost, jako z toho v Dárkovně ..... ale to jen proto Františku, protože po netu se vám nemohu pověsit na krk při objímání :)) .... krásný fotky a krásný psaní .. udělali jste mi radost pánové :)

    OdpovědětVymazat
  7. Net má své negativa...bohužel...:-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Velmi pěkně a výstižně napsaný medajlonek
    o člověku, jehož fotografie obdivuji.
    Děkuji oběma :-)
    Jana S.

    OdpovědětVymazat
  9. Františku nádherně napsaný medailónek a super fotky :)

    Jarda.S

    OdpovědětVymazat
  10. Parádní výběr...krásné psaní...vše je tak jak má být...ahoj Marta č.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji všem kdo se zastavili a stopu nechali :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Moc prima medailónek, no a fotky...super, klobouk dolů, díky.

    OdpovědětVymazat
  13. Ano, klobouk dolů..Fotky Tomáše mě oslovily velmi brzy, vdobě, kdy jsem měla svůj první foťák, a netušila, že je potřeba až tolik znát a umět použít, aby vznikla fotka, která se alespoň mně něčím líbí.
    A v Tomášovi jsem přes net na FA, vycítila člověka, který řekne, co je potřeba a přitom opravdu citlivě a lidsky. Někdo by odradil, on ne, naopak povzbudí a umí vyzdvihnout i sebemenší plus fotky, pokud ho najde :) A tak jako mám ráda jeho velmi lidské fotky, neméně pak jeho vlastní lidskost.
    Děkuji Tome, že když potřebuje poradit betty, co tak pomalu chápe, neodmítneš a uděláš si čas.

    OdpovědětVymazat
  14. ..tolik zajímavého, a to jak ve fotkách, tak i v doprovodném textu...a vlastně ve vztahu těchto dvou částí...dobřw je mi tu u nich...

    Petr L.

    OdpovědětVymazat
  15. Zastavil jsem se tu znovu, abych si s velkým zájmem a s radostí pročetl komentáře, které jste zde zanechali. Všem vám moc děkuji!!
    A ještě jednou díky Tobě, Franto!
    Tomáš V. - Mudr.Cvak

    OdpovědětVymazat