čtvrtek 28. května 2009

...až nápadně nenápadný Miroslav Jarý

z cyklu Ostrovy

Jestli je Miroslav Jarý v reálu něčím velmi nápadný, tak je to tím, že svým vzhledem a chováním natolik splývá s okolím - je tak nenápadný - až to občas přitahuje moji pozornost. 

Pošpiněná poetika včerejšího večera

A podobné je to i s jeho obrázky. Nikdy jimi asi nebude hlasitě oslovovat davy  a oslňovat na předních stranách těch nejčtenějších tiskovin.  Mají daleko do bouřlivých vod co tvoří během krátkého času nová koryta řek. 


Vor ve vlnách

Ale jako kapka za kapkou prorazí kámen nebo naopak nový stvoří, tak i jeho obrázky nenápadně posunují vnímavost diváka někam za horizont každodenní  všednosti.


Jak váleli sudy

Jeho obrázky mě nutí přemýšlet o prostoru a času kolem nich. 
O tom, co přímo řečeno, či správněji - zachyceno - nebylo. 
O tom co se děje za jejich okrajem. 
Co bylo a co teprve asi nastane. 


Hedvábí z šatů lesních tanečnic

Nejsou to fotografie, u kterých trávím každý den mnoho času. A nejsou vhodné pro prosté dělání kulisy na pozadí jiné činnosti. Stejně jako není vhodná ke konzumaci ve velkém kuchyňská sůl. Ale byť tuto poživatinu požíváme jen ve špetkách, život bez ní by byl jen planou náhražkou.




Více Miroslavových fotografií najdete například na serveru PhotoExtract nebo - asi ještě lépe - přímo na jeho WWW stránkách 

5 komentářů:

  1. Napsal si to velmi krásně a výstižně... "Daleko do bouřlivých vod, co tvoří nová koryta řek".. To je tedy mimořádně řečeno...

    Proč nezůstat ještě chvíli u vody:
    Míra je pro mě jeden z nejčistčích horských potoků na Photoextractu, z nějž vždycky strašně ráda nabírám vodu do dlaní a obřadně, s pocitem očistné moci, piju. Teprve pak si uvědomím, jakou jsem měla žízeň... Po kráse, co se nevnucuje, co nic nehraje, co prostě JE.

    Eva S.

    OdpovědětVymazat
  2. S radostí jsem shlédl medailonek Míra. Tvuj komentář jsi napsal moc dobře. Libor Nedvídek

    OdpovědětVymazat
  3. Evo, vidím, že ovládáš i slova...moc dobře.

    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. S chutí jsem si přečetl medailonek Miroslava Jarého. Když jsem před rokem začínal na Photoextractu, patřil mezi fotografy, od kterých jsem se učil.... a vlastně učím dodnes. Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. nakoukl jsem,zhlédl dílka M.J.,pokochal se,početl si,nenudil se.
    ahoj havran

    OdpovědětVymazat