sobota 25. dubna 2009

O měsíci a megalomanech

Před pár dny proběhla medii zpráva s titulem: „Měsíční ambasáda věnuje Praze 405 hektarů pozemků na Měsíci
Nejprve jsem se jen usmál, ale pak mě napadlo, že to může být dar hodný králů.


Já myslím, že by po tomto daru měl pan primátor skočit jak šerpa na himálajský vršek, dříve než si to ta agentura rozmyslí anebo ho někdo vystřídá v jeho pracovně na magistrátu. Protože, s veškerou úctou k panu Bémovi, když to neudělá on, jistě se najde jiný chytrolín.
Důvodů proč by tak měl učinit je jistě povícero, ale ten hlavní je, jím tak prosazovaná, kandidatura Prahy na Olympijské hry. Absurdní? Záleží na úhlu pohledu. Pořádat olympiádu za několik set miliard v této zemi není absurdní o nic méně. A když už zatížit dalším dluhem i příští generace, tak proč ne s pompou a zápisem do análů světových dějin.

Část OH by Praha mohla přemístit na či pod povrch měsíce.
  • Pražští představitelé by nemuseli dělit o slávu s papaláši jiných měst
  • Toto klání zapsalo do dějin jako hry, kdy i bez dopingu nebývale stoupla výkonnost atletů. Různé hody, vrhy a skoky by jistě zajistily mnoho nových olympijských rekordů, nad nimiž by Beamountův skok do dálky z roku 1968 už jen upadl do trapného zapomnění.
  • Žádné nucené výkupy pozemků a sanace starých zátěží na nich. Stavělo by se (samozřejmě jen obrazně) na zelené louce . Ale taky (pro některé bohužel) konec čachrů s těmito pozemky.
  • Kolaps veřejné dopravy by nebyl starostí Prahy, ale firem dopravující sportovce a případné diváky na našeho souputníka.
  • Nijaké ústupky ekologům, památkářům a jiným brzdám výhodných profitů.
  • Tato akce by byla do té míry historická a natolik by proslavila tuto zem, že by každý její kritik mohl být považován za škodnou a využit jako nácvikový terč při střelbě na holuby. Jako druhotný efekt by to pomohlo zvýšit připravenost našich olympijských střelců.
  • ..a čtenář jistě najde mnoho dalších výhodných možností, které podpoří využití tohoto pozemku na uvedený účel...

Bohužel je tu i jeden velice vážný problém, který tuto úvahu nekompromisně posunuje na pole pouhé fikce:
Tak veliká akce by byla pod skutečným drobnohledem světové veřejnosti. A tak - ani sebepečlivěji připravené výběrové řízení na zajištění OH by nezaručilo, že lukrativní zakázky by dostaly jen ty správně spřátelené firmy. A peníze daňových poplatníků by tak mohli shrábnout i lidé, kteří nejsou vhodně napojeni na magistrát.

Letošní liberecký Světový šampiónát v klasickém lyžování je mi mementem...

13 komentářů:

  1. lehko se rozdava co ti nepatri

    OdpovědětVymazat
  2. ty se nesměj, nebo ti pustím do bazénu aligátora...:-)

    OdpovědětVymazat
  3. však jsem kvůli tomu celou noc plaval...
    letenky jsou drahé...:)

    OdpovědětVymazat
  4. ja ti za to dam 406 hektaru na Mars

    OdpovědětVymazat
  5. tam nedoplavu...voda tam sice je, ale jen zmrzlá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Olympiáda v České republice? Jsem pro. Za jediné podmínky. Bez státních dotací. Sport je dnes kšeft, tak ať si na sebe vydělá. Jak k tomu jinak přijdou ředitelé škol na jejichž rekonstrukci nevyjdou prostředky? Jak k tomu přijdou žáci dojíždějící do měst, protože v jejich vesnici se škola neuživila? Jak k tomu přijdou občani vesnic, kde nejsou peníze na údržbu silnic a z jejichž daní by se dotovala výstavba olympijské infrastruktury? Liberecké mistrovství budiž výstrahou.
    Luboš

    OdpovědětVymazat
  7. Přesně tak Luboši. I proto jsem to psal. Pár fikaných hodně vydělá a my ostatní to zaplatíme. Paní Kateřina a SYNER nám ukázali jak to je.

    OdpovědětVymazat
  8. O Olimpiadu se vetsinou hadaji, kde bude, protoze to je velky prijem penez pro mesto, kde se to podnika. Turisti, hotely, jidlo restaurace............. A samozrejmne se s toho plati dane statu, a mestu, takze se vydelaji penize na skoly a podobne. Velky ekonomicky boost - nevim jak to rict cesky, popostrceni....

    OdpovědětVymazat
  9. Rudy, to u nás říkají u všeho. A pak, aby nebyla nakonec ostuda, to zaplatíme z daní.
    Právě to MS v klasickém lyžování bylo takové. Mělo se zaplatit samo, Pak sežralo dvě miliardy a už se ví, že velká část těch peněz se "vypařila".

    Máš dost kritický názor na to co se děje v tvé rodné zemi. Tady je skepse velice oprávněná.

    OdpovědětVymazat
  10. To je dalsi priklad, ze to co plati vsude, nemusi platit pro Cechy. Nebo vynalezavost ceske "honorace" zastini i stinohry mafie.

    Mozna teda by mohli udelat olimpiadu, kdo nakrade vic bez toho aby se dostal do vezeni.

    OdpovědětVymazat
  11. du fotit bazen... prijit na jine myslenky.
    Vecer jdu na veceri s mojim 95letym italskym sousedem a jeho 89letou sestrou. Pozvali nas do steakhouse.

    OdpovědětVymazat