úterý 28. dubna 2009

Hlavy v písku...

Včera jsem dostal emailem psaní, jehož podstatnou část tvoří slova australského premiéra Kevina Rudda. Na Netu pobíhá už někdy od počátku měsíce, takže ho jistě mnozí znáte.
Můžu říci, že z něj mám hodně rozporuplné pocity. Ale nenapsal ho žádný ultrapravičák - právě naopak, Kevin Rudd je liberál, jakého můžeme Australanům závidět. Řekl korektně a nahlas to, o čem už pár let přemýšlím:

Mísení kultur?




„Přistěhovalci, ne Australané, se musí přizpůsobit. Přijměte to, nebo odejděte. Jsem unavený obavami tohoto národa u toho, zda nejsme ohroženi nějakými jedinci či jejich kulturou. Od teroristického útoku na Bali jsme u většiny Australanů zaznamenali nárůst vlastenectví.“

Naše kultura se vyvíjela během více než dvou století bojů, pokoušení a vítězství milionů mužů a žen, jež usilovali o svobodu. Mluvíme převážně anglicky, ne španělsky, libanonsky, arabsky, čínsky, japonsky, rusky, nebo jakkoli jinak. Tudíž - pokud se chcete stát součástí naší společnosti, naučte se jazyk!

Většina Australanů věří v Boha. Není to žádný politický pravicový nátlak, ale prostý fakt, neboť právě křesťanští muži a ženy založili tento stát na křesťanských principech, což je jasně zdokumentováno. A je jistě vhodné, aby to bylo vyobrazeno na stěnách našich škol. Pokud vás bůh obtěžuje, navrhuji vám, abyste uvažovali o jiné části světa jako svém domově, neboť Bůh je součástí naší kultury.

Vaši víru můžeme akceptovat, a nebudeme se ptát proč. Vše, co žádáme, je abyste vy akceptovali tu naši a žili s námi v souladu a pokojném soužití.

Tohle je naše země, naše půda a náš způsob života dáme vám veškerou příležitost k tomu, abyste toto všechno mohli užívat. Ale jakmile jste si začali stěžovat, naříkat a remcat o naší vlajce, našich závazcích, naší křesťanské víře nebo našem způsobu života, velmi Vám doporučuji využít další přednosti naší skvělé australské svobody- právo odejít. Pokud jste nešťastní, odejděte. Nenutili jsme vás sem přijít. Požádali jste, abyste tu mohli být. Tak přijměte zemi, která přijala vás.“



Moje dosti liberální názory jsou známé. Nemám rád xenofoby ani rádoby vlastence - nacionalisty. Ale vše má své hranice. Ve chvíli kdy si např. muslimský svět dovoluje určovat, co smí být v našich novinách a naši muslimové to, byť tiše, schvalují - je se o čem bavit. A pokud o tom nebudeme mluvit my, pokud v rámci korektnosti budeme dále držet hlavy v písku, necháme tu volný prostor pro různé populisty, co si začnou přihřívat svoji černou ultranacionalistickou polívčičku. A skončí to velice špatně…

6 komentářů:

  1. Tyhle problemy jsou celosvetove, nejactualnejsi pravdepodobne ve Francii.

    V USA se meni zakony a davaji se ridicaky, a zdravotnictvi zadarmo, skoly atd lidem co prekrocily hranice ilegalne z Mexica.

    Kevina Rudd ma 100% pravdu, a je to take jedina cesta pro emigranty, at legalni nemo nelegalni se co nejrychleji adoptovat.
    Ja jsem prosel tenhle process sam. Od prvniho dne v USA jsem se snazil citit Americanem, premyslet o nove vlasti jako o mojem domovu, sledovat udalosti a zaclenit se. To mne pomohlo se adoptovat mnohe rychleji nez jinym, kteri dodneska jsou nekde v ceskem baru, berou podporu, nebo se uz vratili do ceskoslovenska.

    To to je ma nova a jedina zvlast, ze stare jsem utekl, nebo byl vystvan, z ruznych duvodu. Jinak se budes citit porad ja na navsteve, jak prechodny navstevnik, a po vecerech plakat u piva, na vsechno nadavat.

    OdpovědětVymazat
  2. Rudy, nějak nestíhám, ale jsme ve shodě...:)

    OdpovědětVymazat
  3. jen kontroluju jestli te trpajzlici neumlceli....

    OdpovědětVymazat
  4. jeden to dneska zkusil, ale spletl se... já umím být jedovatý taky...:)

    OdpovědětVymazat
  5. spravne, nekdy je to ale rozdovadi jeste vic.......

    OdpovědětVymazat
  6. to je jen agonie. Trpaslík nesnese argumenty. Pokud je nemůže uřvat nebo umlátit paličkou, tak obyčejně uhyne na vzkypění žluči. :)

    OdpovědětVymazat