úterý 27. ledna 2009

Neztratit víru v člověka

Neztratit víru v člověka se jmenuje výstava v pražském židovském museu. Nezvu vás na ni, protože jsem tam sám nebyl. Našel jsem její WWW stránky, při hledání nějakých bližších dat o Mezinárodnímu dni uctění památky holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, který je zrovna dnes.

Jde jen zdánlivě o minulost a problém jiného národa, ruce si tenkrát ušpinila celá Evropa včetně našich předků (Jak asi skončili například lidé z tohoto dokladu?). A navic...


...navíc stále častěji i u nás slyším slova a věty jak opsané z nacistického antisemitského listu „Stürmer“. Že snad jde o hlouček vypatlanců z pomocné školy? Ano pod pódiem je jich většina, ale jejich vůdci na pódiu vůbec hloupí nejsou. Ani náhodou. Vědí co chce slyšet spodina. I ta skrytá a vážená, co veřejně vždy řekne Róm i když si myslí cigán a nikdy by nahlas nepřiznala to co si skutečně myslí - že židi měli být zplynováni všichni a na světě by byl klid.

Zatím si náckové snaží získat veřejnou podporu jakýmisi SA jednotkami vysílanými do některých problémových míst. Za mohutné podpory místního davu, který prý chce jen pořádek. Vím, že s některými lidmi je těžké soužití a tak jisté nálady chápu. Ale ztrátu soudnosti ne.
Naši chlapci národoví tedy vypráší kožichy Rómům. Nebudou příliš rozlišovat, že? Stejně je jeden jako druhý! Pak, když se tak dobře osvědčí, vyženou Vietnamce. Tuhle přece v televizi ukazovali, že někteří pěstujou marihuanu a jiní pašujou ty šunty, co tak rádi kupujeme. Jednoho od druhýho taky nerozeznáme, tak je raději vykopeme všechny. I ty co tu žijí druhou generaci a Čechy jsou pro ně domovem..
A pak Slováky, neměli se trhat...
A Ukrajince, stejně ...
A ostatní cizince...
A leváky...
A homosexuály...
A invalidy...
A hlavně židy, na ty se nesmí zapomenout! Ty nám dokonce mapuje samozvaný Národně vzdělávací institut pod názvem:
a...

A tady se mi už skutečně dělá šoufl.

Že to něco připomíná a lidé se už se poučili? Že je to jen pár extremistů co nemají šanci? Kdo tohle řekne po válce v Jugoslávii, nemá asi paměť. A kdo si myslí, že to se může stát jen na Balkáně a nás se netýká - byl asi za školou, když se rozdával rozum. Jen připomenu pár jmen, které lidé zvolili svého času do parlamentu. Sládek - Krejsa - Vik. Nejde o ty tři šašky, ale o ty co je byli ochotni do těch lavic posadit a dnes tleskají sofistikovanějším řešitelům takzvaného pořádku.



Nenosím černé ani růžové brýle. Jen se snažím Neztratit víru v člověka.
Jsem založením opatrný optimista. Věřím, že každý den je o malý kousek lepší než ten předešlý a ač je toho hodně k proklínání, je svět, slovy Lawrence Ferlinghettiho, přece jen - To báječné místo k narození.

2 komentáře:

  1. Pane Richter, mám rád Vaše fotografie, rád jsem navštívil tento blog, a určitě se zde ještě někdy stavím... a s tím, co výše píšete naprosto souhlasím... je mě z toho nanic.... :(

    OdpovědětVymazat