čtvrtek 24. června 2010

Nové bydlení


Jsou to už skoro čtyři týdny, co bydlíme na novém místě. Už si pomalu zvykám, kde co je, většina krabic s věcmi je už vybalená a my se usazujeme. A já začínám fotografovat očima místa kde trávím svůj čas.


Mnohé moje fotografie vznikly vlastně na jednom místě. V našem starém obývacím pokoji, nebo na přilehlé lodžii. Vše v kruhu o poloměru menším než tři metry.

V tom panelákovém bytě jsem bydleli, bez pár měsíců, dvacet let. Za ty roky se by se zdálo, že vše v tom místě až do posledního detailu musí být všední a okoukané. Jenže to tak nebylo, právě naopak.
Obrazy a příběhy jsem tam nacházel stále. Často byly prchavé a plaché a já je ztrácel a zase nalézal. Někdy je kreslilo slunce, jindy jen nálada okamžiku a občas nečekaný úhel pohledu někoho z venku.
Jenže to místo je už minulostí a my čtvrtý týden bydlíme jinde. A já jako nějaký zlatokop objevuji nové pohledy v úplně jiném prostředí. Každý den, každou chvíli nacházím nové obrazy, asi jako když jdete točitou cestou někde v kopcích při proměnlivém počasí...

Susan Sontágová ve své eseji Svět obrazů píše: ...krása není v ničem obsažena; je třeba ji najít jiným úhlem pohledu...



A já teď mám opět místo dost blízko, ve kterém budu hledat a jistě i nalézat obrazy, které budou o něčem vyprávět.

8 komentářů:

  1. Vidím, že se sžíváš s novým prostředím svým typickým způsobem, všechno si musíš ofotit, ale určitě jsi počkal, až Lojzka s dětma všechno vybalí:))

    žaluzie a záclony jsou věčné a vděčné téma, a když se umí podat...:))

    OdpovědětVymazat
  2. Přece bych se jí do toho nemotal. Aby ještě tvrdila, že neví kde co je, protože jsem to někam "uklidil" :)

    OdpovědětVymazat
  3. to hledání krásy a obrazů, které o něčem vyprávějí, je tak těžké a když se mi to podaří, tak mám pocit, že jsem zase o malý krůček dál..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně...ani nemusím mít fotoaparát v ruce...najednou vidím něco, co mi doposud unikalo..nebo se jen mihne stín, protože mrak na obloze atd. atd..:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tož to jsem si zas pošmák... a teď si jdu koupit něco k jídlu :o)))

    Anonymní Martin Rada

    OdpovědětVymazat
  6. materialisto...aneb sytý hladovému nevěří :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Přiji Ti krásné nové hledání....

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji, zrovna smutně pokukuji ven, kde mi uteklo krásné ráno. Ale včera jsme byl na veliké rodinné akci a potřebuji alespoň rámcově zpracovat to co jsem "ulovil". A stíny po domě putují zatím kolem mně a snaží se odpoutávat moji pozornost od práce...:)

    OdpovědětVymazat