pondělí 14. června 2010

Jednou trochu o technice



Stepující žirafa...
Nebývá na těchto místech zvykem, abych psal o technice.  Sice ji nepřeceňuji, neznamená to, že na ní nejsem nějak závislý takřka ve všem, co dělám. Jistě jste si všimli, že jsem poupravil tvář tohoto blogu. Moc práce mi to nedalo. Jde o novou službu Googlu, kterému toto místo patří, jenž má usnadnit lidem jako já pobyt tady. Ale o tom jsem původně psát nechtěl.
kluci, kterého z vás je ta stíhačka za náma?

Po skoro pěti letech jsem změnil značku a typ fotopřístroje. Takřka všechny mé zde publikované fotografie byly zachycené na čipy PANASONIC Lumix FZ5 a PANASONIC Lumix FZ7.  Ultrazoomy, které měly své mouchy hlavně ve velikostí jejich čipů a na to navazujícím šumu už v základní citlivosti. Ale jinak jsem s nimi byl velice spokojený - hlavně po optické stránce.  To, že fotografie  30×40 cm z těchto malých přístrojů visí již na čtvrté výstavě, jistě napovídá dost. A v poslední době jsem získal pocit, že i ty mantinely, které jsem tak dlouho u těchto strojků viděl, nejsou tak nepřekonatelné.
...stalo se na hranici...

Ale čas se projevil jak na mých nárocích, tak na stavu těchto přístrojů. Nejprve se do objektivu FZ7čky dostala nečistota a vyřadila tak používání širších ohnisek. A minulou neděli mě už opustila i FZ5tka (nejde vůbec pustit). Možná tak protestovala proti nové konkurenci, která se u nás doma objevila jen o tři dny dříve.  Tou konkurencí je jím digitální zrcadlovka PENTAX K-x se dvěma základními objektivy 18-55 a 50-200 mm.  

Takže se učím novému způsobu práce s digitálním fotoaparátem. Hledám teď nové mantinely. Skoro vše je u něj jinde a jinak. První dny jsem často Pentaxe vypínal. - Panasoniky mají ovládání zoomu pod spouští - přesně v místě vypínače u PENTAXU. Ruční ostření, sofistikovanější práce s hloubkou ostrosti, atd.  A nevejde se už do kapsy!
...ze ztraceného ráje...
Zvykám si na lepší a učím se. A těším se na chvíli, kdy nebudu myslet tolik na čudlíky či nastavení přístroje a moje pozornost bude už zase naplno soustředěná na motiv před objektivem. Je to jen mašina. A fotku dělá ten za ní. Nebo by alespoň měl.
chyťte tu kočku!

Všechny snímky publikované v tomto článku jsou už zmiňovaným PENTAXEM. 

3 komentáře:

  1. No krásná Pučálkovic Amina... ale na ty kočky pozor... někdy škrábou... :-)

    Pěkně ti jde focení... mašinka už poslouchá... myslím brzo bude i kamarádit... :-)

    Bára

    OdpovědětVymazat
  2. ono je to odrostlé kotě...co láká zahrada...:)

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. ta poslední je moc fajn. skoro jako z analogu :))

    OdpovědětVymazat